Telekódot kérnek online fizetésnél? Így működik az OTP telekód és így lehet megváltoztatni!

Pénzcentrum2021. szeptember 18. 09:29

Az OTP Bank felhasználói között azok számára, akik korábban nem értesültek az internetes vásárlás szabályainak szigorításáról, minden bizonnyal meglepő lehetett, amikor az online vásárlási felület először kérte a telekód megadását. Na de mi az a telekód és mire jó a telekód használata? Tényleg biztonságosabb az online vásárlás a telekód bevezetése óta?

Cikkünkben eláruljuk, hogy mi az a telekód OTP Bank felhasználóknál, hogyan működik az OTP telekód és hogyan történik az OTP telekód megváltoztatása egyszerűen és villámgyorsan. Miért került bevezetésre az OTP telekód és mióta kérik a fizetési felületek a telekód megadását? Hány számjegyű a telekód és milyen esetekben kell beírnunk azt?

Mi az a telekód?

A telekód egy olyan internetes biztonsági kód, amit az online vásárlás során kér tőlünk a rendszer, egy extra azonosító PIN formájában. A telekód nem szerepel a bankkártyán, így eltulajdonított kártya esetén sem kezdhetnek el vele mások vásárolni. A telekód szolgáltatás használata ettől az évtől kötelező az EU-n belül (ha a kereskedő európai banktól elfogad pénzügyi szolgáltatást) és EU-n kívül is (ha a kereskedő alapból EU-n kívüli banktól fogad el pénzügyi szolgáltatást, de bevezeti a telekód lekérését). A telekód kifejezetten a MasterCard és VISA kártyák használatára érvényes.

Mióta van telekód?

A telekód 2021.01.01-jén került bevezetésre egységesen az EU tagállamaiban, illetve a fent leírt esetekben az EU-n kívül is. Ha korábban nem értesültünk róla, idén okozhatott nagy meglepetést, amikor az internetes vásárlás során kérték, de nem tudtuk, a telekód mi az.

Hány számjegyű a telekód?

A telekód egy három számjegyű biztonsági kód, ami alapból a betéti kártya mögött álló bankszámlaszám utolsó 3 számjegye, ezt azonban meg kell változtatnunk az első használat előtt, hogy a kártya érvényes legyen az online vásárlásoknál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az OTP telekód megváltoztatása

A telekód módosítása a kártyabirtokos feladata: ez megtehető az OTP ATM-ek „TeleKód módosítása” felületén, illetve az OTPdirekt segítségével is. Utóbbi esetben igénybe vehető az OTPdirekt telefonos szolgáltatása, illetve az internetes felület is, ahol a „Betéti kártyák, hitelkártyák / Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása” menüpontban lehetséges. Ha kifog rajtunk a távolsági ügyintézés, a telekód módosítását elintézhetjük személyesen is, bármelyik OTP bankfiókban.

Miért fontos tehát a telekód?

Az OTP telekód bevezetése 2021 elején vált általánossá: ez egy olyan internetes biztonsági kód, ami az online vásárlások során kerül lekérdezésre, mint egy extra jóváhagyási pont, a kétlépcsős azonosítás elemeként. A telekód bevezetése egyszerű biztonsági célzattal jött létre: ellopott bankkártya esetén sem lehet vele vásárolni, ha a használója nem ismeri a telekód 3 számjegyű azonosítóját.

Címkék:
vásárlás, netbank, bankkártya, otp, kártya, otp bank,