Ilyen bányászvírusokkal nyerészkednek gyanútlan áldozataikon a kiberbűnözők

Pénzcentrum2021. június 8. 20:56

A bányászvírusok kártékony programok, amelyek arra szolgálnak, hogy kriptovalutákat lopjanak a megfertőzött eszközökről. Ezeket a programokat sokszor a felhasználó tudta nélkül telepítik az eszközre, ahol aztán szép lassan elkezdik elszipkázni a különféle kriptoérméket, olyannyira, hogy a vírus telepítői időnként milliókkal sétálnak el. A bányászvírusok 2018-tól kezdtek népszerűvé válni a kiberbűnözők arzenáljában, de aztán a 2020-as év során folyamatosan csökkent a népszerűségük.

A Kasperksy „Malware Q1 2021” jelentése szerint azonban ez a trend 2021 első negyedévében megváltozott. 2021. február és március között a bányászvírusok egyedi módosításainak száma több mint a négyszeresére, 3815-ről 16 934-re nőtt. A Kaspersky szakemberei összesen 23 894 új, módosított bányászvírus-változatot fedeztek fel 2021 első negyedévében.

Az új, módosított bányászvírus-változatok száma 2021 első negyedévében

Folyamatosan nőtt továbbá azoknak a Kaspersky-szoftvereket használóknak a száma is, akiknek bányászvírusok támadták meg az eszközeiket: míg 2021 januárjában 187 746 ilyen felhasználót regisztráltak, addig 2021 márciusában már 200 045-en voltak érintettek. 2021 első negyedévében összesen 432 171 egyedi felhasználó eszközét támadta meg valamilyen bányászvírus.

Még túl korai biztosat mondani arról, hogy a 2021 első negyedévében megfigyelt trend tartósnak bizonyul-e. Mindenesetre úgy látszik, hogy a Bitcoin és a többi kriptovaluta értének növekedése megújult érdeklődést keltett a bányászvírusok iránt. Ha a kriptopiac erős marad az idén, akkor valószínűleg még több felhasználót ér majd bányászvírus általi támadás

– mondta el Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója. A jelentés emellett több más figyelemreméltó trendre is rávilágít, többek között arra, hogy csökkent azoknak a felhasználóknak a száma, akiknek mobil eszközét vagy számítógépét banki trójai vírus általi támadás érte, továbbá arra, hogy nőtt a trójai zsarolóvírusok módosított változatainak száma: a 2020 negyedik negyedévi 3096-ot követően 2021 első negyedévében már 4354 ilyet találtak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kaspersky szakértőinek tanácsai szerint a következőképpen csökkenthető a bányászvírusoknak való kitettség kockázata:

  • Telepítsen hatékony biztonsági megoldást a számítógépére.
  • Mivel a bányászvírusokat sokszor „riskware-ként” terjesztik, a biztonsági megoldások nem blokkolják őket automatikusan. A biztonsági megoldás beállításait azonban lehet úgy konfigurálni, hogy a „riskware” programokat is blokkolja.
  • A szoftverek mindig legyenek naprakészek az összes használatban lévő eszközön. Annak érdekében, hogy a bányászvírusok ne tudják a sérülékenységeket kiaknázni, használjon olyan eszközöket, amelyek automatikusan észlelik a sérülékenységeket, és letöltik, majd telepítik a javításokat.
  • Törvényes forrásból (pl. hivatalos alkalmazás-áruházakból) származó alkalmazásokat telepítsen.

Címkék:
kiberbűnözés, vírus, kriptovaluta, kiberbiztonság,