Ezt mindenképp ellenőrizd le otthon a klímádon: komoly baj lehet belőle

Pénzcentrum2021. április 29. 20:01

Ahogy közeledik a nyár, úgy kezdik el egyre többen újra használni a hidegben hanyagolt klímájukat, vagy állnak át fűtési üzemmódról hűtésire. A szakértő szerint bármely csoportba is tartozzon valaki, a berendezést javasolt évente legalább egyszer átnézetni annak érdekében, hogy biztonságosan és hatékonyan üzemelhessen tovább és meghosszabbítsuk élettartamát.

A megfelelő karbantartás azonban nem egyenlő egy egyszerű tisztítással, így ellenőrizni kell a hűtőközeget, a villamos csatlakozásokat, az üzemi nyomást és az áramfelvételt is. Egy koszos készülék rosszabbíthatja az allergiás és asztmás tüneteket, de akár komoly megbetegedéseket is kiválthat, például szisztémás gombafertőzést, így rendkívül fontos a megfelelő karbantartás és a gyakori tisztítás.

A készülékek energiahatékonysága akár 5-15%-kal is csökkenhet nem megfelelő hűtőközeg esetén vagy ha a szűrők és hőcserélők nincsenek rendszeresen, évente legalább egyszer megtisztítva. Váradi György lakossági klímaszakértő, a Fisher Klíma vezetője elmondta, hogy ha megfelelően van használva a berendezés és szakértő segítségével minden szezon előtt karbantartatjuk és kitisztíttatjuk azt, akkor a megfertőződés, vagy az allergia rosszabbodásának esélye majdnem a nullával válik egyenlővé. 

A légkondi fontos szerepet játszik abban, hogy az otthonunkban lévő levegő tiszta és egészséges legyen, ellenben piszkos berendezés a penész, gombák és baktériumok táptalaja lehet

– fogalmazott Váradi György.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos a szellőztetés!

„A legtöbb magyar háztartásban megtalálható klíma folyamatosan a belső levegőt keringeti és szűri, ezzel egyre tisztábbá téve a szoba levegőjét, de ajánlott naponta egy-két alkalommal kereszthuzatot csinálni és kiszellőztetni, hogy a friss, oxigéndús levegőt szűrje meg a berendezés” – javasolja Váradi György.

Bízz meg szakembert!

A klímák kitisztítása során rengeteg a hibalehetőség, így ajánlott szakembert felkeresni, aki garanciát vállal a munkájára. Fontos, hogy ne csak a beltéri egység szűrőjét tisztítsa/cserélje ki, hanem a klíma egyéb részeit is megtisztítsa és átnézze. A következőket lehet kérni a szakemberektől:

  • Ellenőrizze, hogy megfelelő-e a hűtőközeg szintje,
  • Ellenőrizze, hogy szivárgott-e vagy jelenleg is szivárog-e a hűtőközeg (szivárgásérzékelővel),
  • Ellenőrizze az elektromos vezérlést, az összes gomb funkcionalitását
  • Ellenőrizze az elektromos kapcsokat, tisztítsa és szorítsa meg a csatlakozásokat, és szükség esetén alkalmazzon nemvezető bevonatot,
  • Ellenőrizze a motorok áramfelvételét
  • Ellenőrizze a termosztát vagy a hőmérséklet érzékelők pontosságát.

Címkék:
klíma, légkondi, karbantartás, klímabetegség, légkondicionálók, légkondi betegség,