Káosz a hivatalokban: csúszik a halotti anyakönyvi kivonatok kiadása

Pénzcentrum2014. július 3. 18:00

Elméletileg július elsején elindult az országos elektronikus anyakönyvezési rendszer, azonban még harmadikán is akadozik vagy egyáltalán nem is működik az új rendszer. Az anyakönyvvezetők nemcsak a násznép előtt élhetnek áll kínos pillanatokat, de gyászoló családoktól is elnézést kell kérniük, mert nem tudnak halotti anyakönyvi kivonatot kiállítani.

A szerdai indulás sem volt könnyű, de még ma is akadozik az új, elektronikus anyakönyvi rendszer, számol be a Sonline és a Haon is. A Sonline szerint szerdán az egész rendszer állt, az anyakönyvvezetők egész nap kínos pillanatokat éltek át, hiszen gyászoló családoktól kellett elnézést kérniük, mert nem tudtak halotti anyakönyvi kivonatot kiállítani. A Haon ma azt írja, hogy a helyzet mára sem javult, a polgári városházán nem tudnak halotti anyakönyvi kivonatot nyomtatni.

Reagált a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH)
Az elektronikus anyakönyvi nyilvántartási rendszer működése stabil, a rendszert eddig egy alkalommal, szerdán indították újra a technikai beállítások frissítése érdekében, és ez mintegy félórás leállást jelentett - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) kommunikációs főosztálya csütörtökön.

A KEKKH tájékoztatása szerint a rendszer nem omlott össze, működése indulása óta stabil.

Tájékoztatásuk szerint az éles rendszer működési tapasztalatai alapján annak finom hangolása folyamatosan zajlik. A beavatkozások jelentős része éjszakánként történik, de kivételes esetekben erre napközben is sor kerülhet. Jelezték: szerdán egy esetben alkalmaztak napközben ilyen megoldást, amikor "előre tervezetten és minden résztvevő felé előre kommunikált módon dél környékén egy nagyságrendileg 30-35 perces leállást okozó rendszer újraindítás történt a technikai beállítások frissítése érdekében".

Közölték, a rendszer indulása óta és jelen pillanatban is folyamatosan képes az anyakönyvi események rögzítésére, a kivonatok elkészítésére.


Míg egy anyakönyvvezető már a hűtőházak véges kapacitása miatt kezdett aggódni, addig egy kollégája az első házasságkötési ceremóniájára készült, és egyelőre nem tudja, hogy mit fog majd aláíratni az ifjú párral.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 920 millió forintos uniós forrásból finanszírozott fejlesztés lényege az lenne, hogy egy rendszerben fogja össze a születési, halotti, házassági vagy bejegyzett élettársi kapcsolattal kapcsolatos dokumentumok kezelését. Ha majd egyszer működni kezd, elméletileg nem kell a különböző kivonatokért az eredeti kiállítás helyszínére utazni, hanem az országban bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőtől el lehet kérni. A miniszteri rendelet szerint a 120 éve működő, papír alapú nyilvántartásokat július 15-ig kell lezárni.

A Sonline-nak nyilatkozó jegyzők és anyakönyvvezetők borítékolták a hibákat, ráadásul a kezelők nem sokat tudnak kezdeni az angol nyelvű hibaüzenetekkel. A rendszer felállításáért a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala felel, az Index.hu őket is megkérdezte a hibákról, amint lesz válasz, frissítjük a cikket.

Címkék:
tech, házasság, temetés, anyakönyv,