Ez a legújabb trükk: így lophatják el a te adataidat is

Pénzcentrum2014. június 18. 12:03

Szemfüles internetezők azt hirdetik, hogy az iWiW nem vész el, csak átalakul: Iwiw2.com címen tovább él majd, legalábbis azoknak, akik megadják eredeti, iWiW-es felhasználónevüket és jelszavukat.

A rendkívül igénytelen oldal azt ígéri, ezután átmásolja az adatokat a megszűnő iWiW-ről: megmarad a kapcsolati hálónk és a fényképeink, mindenünk. A gyanútlan látogatókat hatalmas villódzó gomb figyelmezteti arra, hogy a regisztrációhoz el kell fogadniuk a felhasználási feltételeket, amiben viszont az van, hogy az iwiw2.com hozzáférhet mindenhez, ami az eredeti, nemsokára bezáró közösségi oldalon a miénk volt. Ezek után elvileg "szinkronizálják az adatokat", erre viszont várnunk kell.

Bár jogilag nagyjából sikerült körülbástyázni az oldal működését, minden jel szerint egyértelműen egyszerű adatlopásról van szó, még a regisztrációról sem kapunk emailt. Viszont nagyon jól működhet: az iWiW-en már több mint 3 ezer tagja van az Iwiw2 klubnak.

Így már könnyű lehet elérni és rászedni a közösségi oldal bezárása miatt szomorú felhasználókat. Az oldal mögött a doménnév regisztrációja alapján a Deninet Kft. áll. A Deninetet a WikiSpam bejegyzése szerint már többször hírbe hozták kéretlen levelek terjesztésével. Az iwiw2.com-hoz viszont a regisztrátor közlése szerint nincs közük, azt az X1 Europe Kft. üzemelteti, akik szerint az oldal nem adathalász, hanem valós szolgáltatást nyújt. Az egyelőre nem látszik, hogy milyet.

 

Címkék:
tech, csalás,