Ezt jobb, ha tudod: ezért ne dobd ki a sárga csekket

Pénzcentrum2014. május 15. 14:48

Mivel a lakosság közel 80 százaléka még mindig postai csekkel fizeti számláit, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a befizetési bizonylatok megőrzésének határidejével. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy meddig érdemes őrizgetni a bizonylatokat.

A készpénzátutalási megbízás, ismertebb nevén a sárga csekk használata a lakosság körében továbbra is töretlen népszerűségnek örvend - derül ki a Magyar Posta Zrt. lapunknak küldött válaszából. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a magyarok közel 80 százaléka még a postai sorban állást részesíti előnyben az elektronikus fizetésekkel szemben. Mivel a többség nemcsak a közüzemi-, távközlési számláit fizeti így, hanem például bírságokat, hiteltörlesztést, ezért nagyon fontos, hogy bármikor tudjuk igazolni, hogy megtörtént a befizetés. Ugyanakkor számos, egymásnak ellentmondó információt lehet azzal kapcsolatban hallani, hogy egy vagy öt évig célszerű megőrizni a bizonylatot.

KATTINTS! Brutálisan drága a sárga csekk - mutatjuk, mi a jobb megoldás

Sem az öt, sem az egy év nem pontos. Az ELMÛ a Pénzcentrum.hu megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a villamosenergia-kereskedő és felhasználó közötti villamosenergia-vásárlási, valamint a hálózati szolgáltató és a felhasználó közötti hálózathasználati szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik. Ugyanígy két év vonatkozik a többi közműszoláltatói cégre is.

A változás információink szerint 2011. október 1-jén lépett életbe. Az ezutáni dátum után befizetett csekkekre már a kétéves szabályozás vonatkozik, azonban a korábbi bizonylatokat még öt évig érdemes megőrizni. Legtovább tehát még 2016 októberig célszerű vigyázni a korábban befizetett csekkekre, jogvita esetén pedig a vita lezárásáig.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor az elektronikus hírközlési szolgáltatásokra vonatkozó egyedi előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint egy év alatt, a készülékvásárlásból eredő polgári jogi igények pedig 5 év alatt évülnek el. A bizonylatok megőrzésére vonatkozó szabályok szerint a bizonylatok megőrzési ideje 5 év, érdemes eddig mindenképp megőrizni a befizetést igazoló bizonylatokat, esetleges jogvita esetén pedig a jogvita jogerős lezárultáig - tájékoztotta lapunkat a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága.

Címkék:
tech, számla, sárga csekk, posta,