A görög hegyi falu szőnyegárus sátrában is sikerült kártyával fizetnünk

Pénzcentrum2014. április 26. 11:02

Magyar utazók értékelték az elektronikus fizetési szolgáltatásokat a kontinens negyven országában. Négyest adnánk Európának.

Háromezren értékeltek összesen negyven európai úticélt, és átlagosan négyes osztályzatot adtak a kontinens országainak a magyar utazók, akik a bankkártyás fizetési lehetőségek szempontjából írták meg tapasztalataikat - tájékoztatta lapunkat a MasterCard.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai (2013. negyedik negyedév) mutatják, a magyar lakosság egynapos külföldi utazásainak célja legtöbbször valamelyik szomszédos ország, de a többnapos turisztikai célú utak 80 százaléka is az Európai Unió országaiba irányul. Nem véletlen tehát, hogy az utazók a legtöbb értékelést (több mint 1600-at) a magyarok fő úticéljairól adták: Ausztriáról, Horvátországról, Olaszországról, Görögországról és Németországról.

Az Európai országoknak adott jó osztályzat a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb településen könnyen található olyan szállás, étterem, ahol elfogadják a kártyát, továbbá nemcsak szupermarketekben, hanem kisebb boltokban, tömegközlekedésben, múzeumokban is lehet kártyával fizetni, valamint ATM-et is egyszerű találni.

A viszonylag magas pontszám kialakításában az átlagos, hétköznapi európai úti tapasztalatok mellett (pl. kártyás fizetés szállodában, étteremben vagy szupermarketben) néhány egészen különleges helyszín is közrejátszott: svédországi városszéli autóbontó telephely, dubrovniki halpiac standja, osztrák magashegyi menedékház, belgiumi automata benzinkút is szerepel a legkellemesebb fizetési élmények listáján.

Akadt továbbá, aki az olasz utcai mozgófényképész mobil termináljánál, vagy egy görög hegyi falu szőnyegárus sátrában szerezte a legmeglepőbb kártyás fizetési tapasztalatát külföldön. A különböző közlekedési eszközök (vonat, busz, hajó, kerékpár) használatáért is szívesen fizettek a magyar turisták bankkártyával külföldön, sőt akadt, aki a vonaton, mobilterminálon keresztül vásárolt pótjegyet, vagy a parkolási bírság online befizetését említette pozitív példaként.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utazók jó része pozitívan értékelte a külföldi kártyás vásárlás számukra ingyenes voltát, illetve azt, hogy a bankok által használt átváltási árfolyam ilyenkor gyakran kedvezőbb, mint az utcai valutaváltó helyek által kínált eladási árfolyam. Ugyanígy, sokan szereztek kedvező tapasztalatokat az ATM-ből történő készpénzfelvételkor: egy utazó például pozitív példaként említ olyan lengyelországi ATM-eket, amelyek rögtön kikalkulálják és megmutatják a használt váltóárfolyamot.

Többeknek okozott kellemes meglepetést, amikor a különböző európai boltokban fizetéskor a kártyaolvasó terminál felismerte a bankkártyájukat és magyar nyelven kommunikált velük.

Címkék:
tech, bankkártya, ATM, mobil parkolás, mastercard árfolyam,