Itt a legújabb fizetési módszer: te felvennél egy ilyen öltönyt?

Pénzcentrum2014. április 17. 15:00

Elképesztő, hogy az elektronikus fizetési módozatok hogyan szaporodnak szinte napról napra: a mobiltelefonos érintésmentes fizetés még alig indult útjára, máris ujjlenyomat- és tenyérerezet-olvasáson alapuló fizetéseket és készpénzfelvételeket tesztelnek. Most egy Ausztrál bank és a Visa rukkolt elő egy újabb érdekes megoldással: az "öltönyös fizetéssel".

Az Ausztrál Heritage bank a Visa PayWave megoldását, egy mobilappot és egy helyi szabócég öltönyét kombinálva fejlesztette ki az öltönnyel kivitelezhető érintésmentes fizetést - írja a Finextra.com. Ennek lényege, hogy a plasztikokban is megtalálható NFC chipet varrnak bele egy öltöny ujjába, amelyet a terminálhoz érintve megtörténik a fizetési tranzakció. A chip egy a banknál vezetett számlához kapcsolódik, így a mobilbanki appon keresztül is ellenőrizhető, hogy a fizetés rendben lezajlott-e.

A bank az alábbi videóban mutatja be, hogyan működik a megoldás.

A technológiai megoldás egyébként nem különösebben bonyolult, az NFC-s chipek szinte bármilyen hétköznapi eszközbe (órába, ékszerbe, matricába) könnyen beépíthetők. Inkább az ötlet számít egyedinek.

A partnerek 12 prototípust gyártottak eddig, melyek közül tizenegyet küldtek el vásárlóknak, egyet pedig a világ egyik legnépszerűbb aukciós oldalára, az ebayre tettek fel. Jelenleg húsz licit megtétele után 292 ausztrál dolláron, azaz körülbelül 61 ezer forinton áll. Még 6 napig lehet az egyedi öltönyre ajánlatot tenni. Igaz, egyelőre még csak Ausztália területén szállítják ki.

Címkék:
vásárlás, tech, fizetés, bankkártya, terminál,