Ilyen ATM-ekből vehetünk fel hamarosan pénzt

Pénzcentrum2014. április 14. 13:03

A Fujitsu az európai piacra lép a tenyér erezetét olvasó, érintésmentes (NFC) technológiát is támogató bankautomatájával - írja a Finextra.com.

A Fujitsu Spanyolországban fejlesztette ki azt az új generációs ATM-et, amely a PalmSecure névre keresztelt tenyérolvasó (pontosabban a tenyér erezetét azonosítani képes) és a mobil NFC technológiát is alkalmazza. A japán vállalat bankautomatái az ígéret szerint a tenyérolvasással biztosítják a "maximálisan biztonságos" ügyfélazonosítást, amely az NFC-s mobilappokkal történő készpénzfelvételnél lesz elsősorban hasznos.

A PalmSecure technológiát már eddig is hasznosították, az Unicredit tavaly márciusban jelentette be, hogy tenyérolvasással működő POS-terminálokat tesztel. A különleges POS terminál a vérben található hemoglobin (amely az oxigént szállítja a vérben) "beolvasásával" készít képet az erezetről egy elektromágneses impulzus segítségével, ezt pedig egy egyedi számkombinációvá változtatja át. A fizetési rendszerhez csatlakoztatott POS terminál elmenti a kódot, majd összeegyezteti az előre regisztrált tenyérből olvasott adatokkal.

A Fujitsu mostani lépését azzal is indokolja, hogy szerintük 2015-ben az NFC-s fizetések meghaladják a hagyományos kártyákkal végzett tranzakciók számát. Várakozásaik szerint a következő öt évben 245 ezer ATM-et cserélnek le vagy fejlesztenek tovább Európában, és további 40 ezer új ATM-et helyeznek üzembe a bankok.

 

Címkék:
tech, ATM, készpénz felvétel,