Egyre gyakrabban használjuk külföldön a bankkártyánkat

Pénzcentrum2014. március 30. 11:02

Tízből nyolc utazó viszi magával a bankkártyáját külföldre, és közülük négyen aktívan használják is a plasztikot vásárlásra vagy készpénz-felvételre - derül ki a MasterCard felméréséből. A magyar turisták fizetési szokásait továbbra is leginkább a különböző fizetési módok várható költségei befolyásolják, ám épp a takarékoskodás jegyében döntenek egyre többen a kártyahasználat mellett külföldön is.

A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy az elmúlt években több mint 20 százalékkal nőtt a külföldi kártyahasználat éves szinten. 45% azoknak a kártyabirtokosoknak az aránya, akik tudják, hogy kártyájuk külföldön is használható. A kártyába vetett bizalmat erősítik a gyakorlati tapasztalatok: azoknak, akik az elmúlt év során megfordultak külföldön, 62 százaléka tudja, hogy a kártyája idegenben is éppúgy használható, mint itthon.

A magyar utazók bankkártyái főként városnézés, tengerparti nyaralás, vagy a barátok, rokonok meglátogatása során kerülnek elő a pénztárcákból, leginkább kártyás fizetés (22%), ritkábban készpénzfelvétel (13%) céljából.

Újdonság, hogy külföldön a magyar vásárlók egyre több helyszínen használják a plasztikot: míg korábban egy-egy kártyabirtokos átlagosan két üzlettípusban fizetett kártyával, az elmúlt két évben ez a szám négyre emelkedett. A tavalyi statisztikák szerint a magyar utazók külföldön legtöbbször élelmiszer- és ruházati üzletekben, szállodákban és benzinkutakon fizettek kártyával, de emelkedett azoknak a száma is, akik bankkártyával vásároltak színház- vagy koncertjegyet, vagy fizettek autópályadíjat.

Címkék:
utazás, tech, bankkártya,