Ezért drágultak a tabletek: a vevők fizetik meg az új közterhet

Pénzcentrum2014. március 28. 09:30

Idén is jelentős növekedésre számítanak az okostelefonok és televíziók piacán, a tabletek értékesítése azonban visszaeshet egy új közteher miatt - írja a Napi Gazdaság.

A tavalyi év második félévében megélénkült a kereslet az informatikai, műszaki eszközök iránt. A háttérben több tényező, például a rezsicsökkentés is állhatott. Hónapról hónapra nőtt a tabletek népszerűsége, az okostelefonok és tévékészülékek piacán is jelentős növekedés volt tapasztalható. Az értékesítés terén pedig tömeges méreteket öltött az internetes vásárlás. Az Extreme Digital bevétele például 40 százalékkal emelkedett a múlt évben.

Idén némi változásra készülnek az informatikai eszközök piacán, ugyanis az év elejétől a letölthető tartalom miatt a tabletek után egy új közterhet kell fizetni az Artisjusnak. Ennek hatása leginkább az olcsóbb táblagépek esetén érezhető, ezek ára körülbelül 10 százalékkal növekedett. Az első két hónapban már megfigyelhető ennek hatása, a tableteladások üteme lassult valamelyest.

A mobilok piacán továbbra is óriási mértékben növekedhet az okos készülékek értékesítése. A TV-k eladásában is további erősödésre számítanak, elsősorban a foci vb-nek köszönhetően.

Címkék:
okostelefon, tech, tablet, televízió,