Nyáron is nyerő a bankkártya

Pénzcentrum2013. július 3. 16:08

A kutatások szerint egyértelműen fejlődik a magyar kártyahasználat, nő a fogyasztói tudatosság, és a plasztik egyre fontosabb szerepet játszik a magyar felhasználók életében. Egyértelműen tudatosabban használjuk kártyánkat: a bankkártyás vásárlók, tudatos kártyabirtokosok aránya egy év alatt 35 százalékról 40 százalékra nőtt, míg a rendszeres ATM-használók száma folyamatosan csökkent.

A pozitív folyamatok a külföldi kártyahasználatban is megfigyelhetők: a rendszeres utazók között ma már jóval magasabb azok aránya, akik tudják, bankkártyájukat a magyar határon túl is elfogadják. Ennél is fontosabb, hogy egyre sokszínűbb a külföldi kártyahasználat. Elsősorban a kis üzletek népszerűsége nőtt (pl. egyre több éttermi, taxi, stb. számlát fizetünk kártyával) és gyakori, hogy a külföldi utazások során is a plasztik használatával váltunk jegyet az ottani tömegközlekedésre.

A legszembetűnőbb fejlődés mégis az internetes fizetés területén figyelhető meg. Itt több mint tizedével nőtt azon kártyabirtokosok aránya, akik biztosan tudják, hogy bankkártyájuk az interneten is használható, és jelentős a növekedés az aktív online vásárlók között is. Ráadásul a kártyahasználat az emelkedő tranzakciós illeték ellen is védelmet nyújt, így a tudatos fogyasztók egyre kevésbé hagyhatják figyelmen kívül az elektronikus fizetési módokat.

Nem véletlen tehát, hogy nyáron kimondottan megnő a kártyahasználat fontosságának hangsúlyozása. A következő héten a Pénzcentrum.hu ehhez ad tanácsokat olvasóinak. Cikkeinkben megmutatjuk, mire érdemes figyelni a külföldi kártyahasználatnál, tippeket, tanácsokat adunk a biztonságos kártyahasználathoz, megmutatjuk, mire érdemes figyelni az online vásárlásoknál, sorra vesszük a hazai bankok hitelkártyái által nyújtott lehetőségeket, sőt, arról is beszélünk, mire jó a bankkártyánkhoz kapcsolódó biztosítás.

Címkék:
tech, bankkártya,