Egyre nő a feszültség az Operában a sztrájk miatt: előadásonként akár tízmilliókat bukhatnak

Pénzcentrum2024. március 22. 09:35

Napok óta tart a Magyar Állami Operaház dolgozóinak sztrájkja. Az intézmény falai között egyre nő a feszültség, mert a vezetőség és a sztrájkolók is elszánták magukat arra, hogy a végsőkig kitartsanak- írja a Blikk. 

A Magyar Állami Operaház dolgozói napok óta sztrájkolnak és mind a vezetőség, mind a sztrájkolók eltökéltek a végsőkig kitartani. Az intézményben kialakult feszültség mellett rendhagyó előadásokat tartanak, amelyek jelentős anyagi veszteséget okoznak az Operának. A szerda esti Hunyadi című előadás is igencsak rendhagyóra sikerült, a négyórás darab mindössze egyórásra zsugorodott, és a zenekar sem jelent meg, emiatt kisebbfajta káosz alakult ki, emellett az Opera egy este alatt akár 24 millió forintot is bukhat.

Az Opera igazgatója szerint az intézmény már a teljesítőképessége határán van a dolgozók bérét illetően, és további költségvetési terheket nem tudnak vállalni. A dolgozók azonban ragaszkodnak az elfogadható béremelésekhez és a Kollektív Szerződésben foglalt igényeikhez. Úgy érzik, hogy az általuk megválasztott szakszervezeti vezetőket nem veszik komolyan, és csak a sztrájk maradt az eszközük a változás elérésére.

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke megerősítette, hogy a sztrájk folytatódik, amíg nincs megegyezés.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Címkék:
fizetés, sztrájk, szakszervezet, kár, szórakozás, anyagiak, operaénekes,