Indul a gyémánt-dömping: földbe döngölheti a drágakövek árát az egyik nagyhatalom?

Pénzcentrum2024. március 10. 14:06

A gyémántbányászat környezeti és etikai aggályai mellett ma már létezik alternatíva: a laboratóriumban termesztett gyémántok előállítása, amely fenntarthatóbb és költséghatékonyabb megoldást kínál. Az Egyesült Arab Emírségekben Mohamed Sabeg vállalkozásának köszönhetően mostantól helyben is előállíthatók ezek a drágakövek, így az ország gyémántkereskedelem terén betöltött vezető szerepét tovább erősítve - jelentette a CNN. .

A gyémántok kitermelése hosszú időn át jelentős hatással volt mind a környezetre, mind az emberekre. Azonban az 1950-es évek óta fejlődő technológia lehetővé tette a laboratóriumban termesztett gyémántok (LGD) előállítását, amelyek akár 80%-kal olcsóbban is előállíthatók, mint a bányászott társaik. Ez a folyamat nem csak költséghatékonyabb, de kevésbé terheli a környezetet és az embereket is.

Az Egyesült Arab Emírségek, amely a gyémántimport és -export terén világelső, de saját gyémántbányákkal nem rendelkezik, kihasználta ezt a lehetőséget. Mohamed Sabeg vállalkozó 2022-ben társalapítója volt a 2DOT4 Diamonds nevű vállalatnak Dubajban, ezzel az országban elsőként kezdve el laboratóriumban "növesztett" gyémántok gyártását.

A 2DOT4 neve a gyémánt törésmutatójából ered, ami azt jelzi, hogy a fény sebessége körülbelül 2,4-szer lassabb áthaladva egy gyémánton, mint levegőben. A vállalat saját magokat használva növeszti gyémántjait egy speciális reaktorban hidrogén, metán, oxigén és argon gázok jelenlétében. A folyamat során nagy nyomást és hőmérsékletet alkalmaznak, ami lehetővé teszi a szén lassú lerakódását és így a gyémánt növekedését.

A laboratóriumban termesztett gyémántok nem csak ékszeriparban hasznosulnak; több iparágban is alkalmazzák őket például beton-, márvány- és fémszerszámok előállításánál. Kína és India dominálnak ezen a területen globális szinten. Az Emirátusok gazdaságának diverzifikálása érdekében fontos lépés lehet az LGD-iparágba való belépés. A Dubai Multi Commodities Center (DMCC) vezérigazgatója szerint ez az iparág jelentős potenciállal bír az ország számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem elhanyagolhatóak persze az LGD-gyártás etikai és környezetvédelmi előnyeit is. A fiatal generációk egyre inkább aggódnak az ezekkel kapcsolatos kérdések miatt és jobban vonzódnak a megfizethető luxuscikkek felé. Bár az LGD-gyártás bevezetése kihívást jelenthet Indiával és Kínával való versenyben, más emírségbeli vállalatok is követik a 2DOT4 példáját. Az DMCC célja pedig az LGD-ipar helyi erősítése és arra ösztönzése, hogy ne csak eladják a gyémántokat, hanem koncentráljanak inkább a végső művészeti alkotásra.

Sabeg reményei szerint vállalkozása úttörő szerepet fog játszani az LGD-gyártás jövőjében egy olyan országban, amely jelenleg nagymértékben importálja ezeket az értékes köveket. A gyémántokról nemrégiben a Pénzcentrum is hosszabban írt, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címkék:
ékszer, környezetvédelem, szórakozás, gyártás, környezetszennyezés, környezet, gyémánt árfolyam,