Hogy tehetnek ilyet? Klímaaktivisták akarták megrongálni a Mona Lisát, levessel öntötték le + videó

Pénzcentrum2024. január 28. 15:27

Klímaaktivisták próbálták meg megrongálni a párizsi Louvre-ban a Mona Lisát, most levessel locsolták volna le. A tiltakozók egészséges és fenntartható élelemhez való jogot követeltek. A múzeum szerint a festménynek nem lett baja.

Ismét klímaaktivisták próbálták meg megrongálni a párizsi Louvre-ban a Mona Lisát, most levessel locsolták volna le. A BBC szerint Leonardo da Vinci 16. századi festménye nem valószínű, hogy megsérült, mert az '50-es évek óta golyóálló üveg védi a múzeumban.

Az akciózók egészséges és fenntartható élelemhez való jogot követeltek. A múzeum biztonsági emberei ezután fekete paravánokat állítanak eléjük, mielőtt a termet kiürítették. A Riposte Alimentaire nevű csoport vállalta a felelősséget a mutatványért. A szervezet az X-en közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy a tiltakozás része volt az "élelmiszerek általános szociális biztonsági rendszerbe való integrálására" irányuló erőfeszítéseknek.

A Louvre közölte, hogy az általuk környezetvédelmi mozgalomként jellemzett Riposte Alimentaire tagjai helyi idő szerint 10:00 óra körül öntöttek ételt a festményre, de nem keletkezett kár. A támadás után Rachida Dati, Franciaország kulturális minisztere azt mondta, hogy "semmilyen ok" nem indokolja, hogy a Mona Lisát célba vegyék.

Címlapkép: X

Címkék:
videó, múzeum, franciaország, szórakozás, tüntetés, festmény, klímaszorongás,