Itt a friss mozis toplista: ez az 50 film volt a magyar nézők kedvence 2023-ban

Pénzcentrum2024. január 16. 11:29

Megjelent a magyar mozik forgalmának tavalyi éves összesítése, melyből kiderül, mely filmekre váltották a legtöbb jegyet 2023-ban. Az év elején még az Avatar - A víz útja diadalmenetéről szóltak a hírek, rengetegen nézőt mozgatott meg James Cameron nagyszabású folytatásfilmje. Az idei év másik meghatározó mozis eseménye volt a Barbie és az Oppenheimer premierje, ez a két film pedig még sokáig lázban tartotta a hazai közönséget. A TOP50, 2023-as évben legtöbb bevételt hozó film listáján ez a három film kapott helyet a dobogón. Mutatjuk, hogyan alakultak a számok.

A Filmforgalmazók Egyesülete közzétette a 2023-as évi forgalmi adatok alapján, mely filmekre voltak a legtöbben kiváncsiak tavaly a magyar mozilátogatók. Nem csak olyan blockbusterek kaptak helyet a top 50-ben, mint A galaxis őrzői: 3. rész, a Halálos iramban 10., az Indiana Jones és a sors tárcsája, a John Wick: 4. felvonás vagy a Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész. 13. helyre került a Semmelweis, mely nagyon szép teljesítmény ahhoz képest, hogy a 2023. november 30-án tartott bemutatótól csak egy hónap volt hátra az évből. Ennyi idő alatt mégis sikerült bevonzania közel 160 ezer nézőt. 

A 2023-as év másik nagy figyelmet kapó magyar filmje, a Magyarázat mindenre is túllépte a 80 ezres nézőszámot, így a 42. helyet szerezte meg a top 50-es listán. A 80 felett járó Martin Scorsese legújabb filmje, az októberben bemutatott Megfojtott virágok a 28. helyig kapaszkodott fel, az év egyik legeredetibb blockbustere, a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület pedig a 15 helyig kapaszkodott fel.

Az Avatar második része, melyre 13 évet várhattak a rajongók az első film megjelenése után, nagyon sokáig őrizte elsőségét. Azonban július második felében a Barbie és az Oppenheimer berobbantak a magyar mozikba. Már a nyitóhétvégén a Barbie vette át a vezetést a szőke ikon és az atombomba atyának tartott fizikus párharcában. Amíg azonban a Barbie-láz hamar alábbhagyott, Nolan filmje még sokáig műsoron volt, és rengeteg nézőt vonzott az őszi időszakban is. Azonban ahhoz még ez a kitartó érdeklődés sem volt elég, hogy az Oppenheimer az év végi toplistán megelőzze a Barbiet.

TOP50 film 2023-ban a magyar mozikban

Loading...
Címkék:
mozi, jegy, film, kultúra, szórakozás, filmnézés, filmek, mozijegy, top, filmipar, művészmozi, filmkínálat,