Filléres szilveszteri menü: ez nemcsak a szerencséd hozza meg, de pénzed is marad az újévre!

HelloVidék2023. december 29. 10:30

December 31-én alkoholmámorban búcsúztatjuk az óévet, aminek egyik elengedhetetlen alapanyaga a sertéshús, az is leginkább virsliként tálalva. A HelloVidék most egy könnyű, olcsó receptet hozott.

Ahogyan a legtöbb dolog az elmúlt években, úgy a virsli ára is a többszörösére emelkedett. A KSH adatai alapján a virsli kilós ára (sertés- vagy baromfivirsli) 2023-ban már stabilan 3.000 Ft fölött ingadozik, átlagosan 3.300 Ft-ért kaphatjuk meg őket a boltokban. A virsli árával kapcsolatban jó, ha tudjuk, hogy a minőségibb (juhbélbe töltött, természetes füstölést kapott, magasabb hústartalmú) készítmények ára ennél sokszor borsosabb, elérhetik azok a 4.000 Ft/kg-os, vagy annál magasabb árat is.

A virsli egyébként hagyományosan 40% marhacomb, 35% sertésszalonna és jég felhasználásával készül. Ráadásul kevesen tudják, de virslinek valamit csak akkor nevezhetünk, ha az legfeljebb 2,6 centiméter, sőt a Magyar Élelmiszerkönyv saját szabályai szerint itthon a virslinek minimum 51%-os hústartalommal kell rendelkeznie és csak legfeljebb 10% lehet a mechanikusan lefejtett hús mennyisége.

Most pedig, hogy kicsit közelebbről megvizsgáltuk a virslit, nézzük meg, hogy mégis mit is készíthetünk belőle.

A virsli amilyen egyszerű és hétköznapi alapanyag, olyan kreatívan használhatjuk a konyhában. Sokan a virslit egyszerűen kifőzve (vagy akár megmikrózva) fogyasztják gyors és laktató reggeliként vagy vacsorára, mellé ketchupot, mustárt, majonézt és kenyeret tálalnak körítésként, de ha ilyen egyszerűen fogyasztjuk, a savanyúság is passzol hozzá. A virslit serpenyőben is kisüthetjük beirdalva, a debreceni kolbászhoz hasonlóan, egy kevés olaj használatával, ha a sültebb ízekért vagyunk oda.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A virslit mindemellett számtalan továbbgondolt recepthez használhatjuk, tipikusan hús vagy kolbász helyett: a frankfurti leves mellett gyakran készül a paprikás krumpli virslivel, de filléres főzelékek feltétjeként is használhatjuk. A virsli kreatív felhasználásához tökéletes lehetőséget nyújtanak a tésztabundás receptek: használjunk ehhez egyszerű bolti leveles tésztát, vagy süssünk virslis töltelékkel készített ínycsiklandó házi kelttésztákat. Ugyanilyen szuperegyszerű alternatívát kínálnak a virslisaláták: kombináljuk a virslit bátran hagymával, krumplival, kukoricával és más zöldségekkel, de a tojás, a majonéz és a tejföl is remekül kiegészíti.

A recepteket a HelloVidék oldalán találod meg ide kattintva.

Címkék:
árak, hús, virsli, szilveszter, menü, szórakozás, filléres, egyszerű,