Elképesztő égi jelenség érkezik ma este: érdemes az égboltra pillantani, ilyen nagyon ritkán fordul elő

Pénzcentrum2023. november 15. 19:46

A Leonidák meteorjai pénteken és szombaton (november 17-én és 18-án) tetőzik, és óránként akár 15 hullócsillag is látható lehet a sötét égbolton- jelent meg a Live Science oldalán. 

A Leonidák meteorjai ezen a hétvégén éri el csúcspontját, és péntek este és szombaton kora este (november 17-18.) óránként mintegy 15 hullócsillagot hoz az éjszakai égboltra. Ez az évente ismétlődő meteorraj - amely az Oroszlán csillagképről kapta a nevét - azonban idén még egy bónusz show-t is kínálhat: egyes szakértők szerint vasárnap (november 19-én) egy második csúcspont is várható - írja az Amerikai Meteor Társaság.

Az Amerikai Meteorológiai Társaság szerint a meteorraj csúcspontja alatt a meteorraj kitöréseiről ismert Leonidák 23%-ban megvilágított növekvő félhold lesz, amely pénteken, nem sokkal napnyugta után lenyugszik. Az égbolt így sötét marad, bár a meteorok megfigyeléséhez tiszta égboltra van szükség. Az is segít, ha a megfigyelés olyan helyről történik, ahol a lehető legkevesebb fényszennyezés van.

Bár a mostani hétvégi csúcs a meteorok legnagyobb gyakoriságát kínálja, a Leonidák november 3. és december 2. között aktívak. A "hullócsillagok" valójában meteoridok, apró részecskék, amelyek a Föld légkörébe csapódnak, ahol felhevülnek és elpárolognak, energiát szabadítva fel, amely fénycsíkokként látható az éjszakai égbolton.

A Leonidák meteorjai a NASA szerint a leggyorsabbak közé tartoznak, mivel másodpercenként 71 kilométeres sebességgel (44 mérföld/másodperc) száguldanak. Ez túl gyors ahhoz, hogy a meteorokat távcsövön keresztül láthassa, de egy csillagvizsgáló távcső segíthet a látvány javításában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Leonidák meteorjai körülbelül 33 évente legalább 1000 meteort mutat óránként. Az 1966-os esemény során volt egy 15 perces időszak, amikor olyan sok meteor volt látható, hogy úgy tűnt, mintha eső esne. A legutóbbi Leonidák meteorraj azonban 2002-ben volt, így a következő csak 2035-ben várható.

címlapkép forrása: MTI/MTVA

Címkék:
november, látványosság, szórakozás, tudomány, természettudomány, éjszaka, meteor, égi jelenségek,