Hatalmas baj közelít felénk? Már alig van víz a Dunában

Portfolio2023. október 19. 17:45

Magyarországi szakasza jelentős részén már csak néhány 10 centiméterrel tartózkodik a valaha mért legalacsonyabb érték felett a Duna vízállása. A nemzeti ünnepre pedig számos mérési pont ez alá az érték alá süllyedhet.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Vízjelző Szolgálatának adatai alapján az aktuális vízállás az elmúlt két hét lassú apadását, illetve stagnálását követően mindegyik főbb hazai mérési ponton kevesebb mint 1 méterrel, de helyenként - például a Dunakanyarban, Pakson vagy Mohácsnál - már fél méterrel sem haladja meg a historikus mélypontot – számolt be a Portfolio.

Ráadásul a szervezet egyhetes előrejelzése szerint ez a trend egészen szombatig, október 21-éig folytatódhat, amikor is több ponton a mérések történetében feljegyzett legkisebb érték körüli szintre vagy az alá süllyedhet a vízállás.

A Duna vízgyűjtő területének jelentős részén hétvégén beköszöntő csapadékos idő azonban kedvezőbb esetben is csak kisebb mértékű és lassú vízállás-emelkedést hozhat a magyarországi szakasz nagy részén, de az előrejelzés alapján nagyjából Pakstól "lefelé" arra is van esély, hogy az esők csak a stagnáláshoz vagy a süllyedés sebességének fékezéséhez lesznek elegendőek.

Címkék:
víz, duna, magyarország, szórakozás, baj, érték, vízállás,