Jon Fosse norvég író kapta az irodalmi Nobel-díjat, akire mély hatást tettek magyarországi tartózkodásai

Pénzcentrum2023. október 5. 15:41

Jon Fosse norvég író és drámaíró kapta a 2023-as irodalmi Nobel-díjat innovatív színdarabjaiért és prózájáért - jelentette be a Svéd Akadémia. A kitüntetést odaítélő akadémia az írót úttörő, a kimondhatatlant megfogalmazó színdarabjaiért és prózájáért ismerte el - írja a Reuters.

Jon Fosset az irodalmi Nobel nagy esélyeseként tartották számon, a fogadóirodák utolsó odds-ai alapján ő volt a legesélyesebb. Az irodalmi Nobel-díjjal 11 millió svéd korona, azaz körülbelül 1 millió dollárnak megfelelő összegű pénzjutalom jár. 

Jon Fosse (1959) a kortárs norvég és a világirodalom egyik legjelentősebb alakja, sokan a mai Ibsenként emlegetik. Színpadi művei világszerte sikert aratnak, regényeit és verseit több mint negyven nyelvre fordították. A norvég állam által felajánlott a nemzet művészének járó és a királyi palota szomszédságában lévő Grotten az egyik lakhelye, emellett Ausztriában is él. 2015 óta dolgozik az 1250 oldalas Szeptológia című főművén - olvasható a magyarul utoljára megjelent (2019) könyve, a Szeptológia sorozat első része, A ​másik név borítóján.

Magyarul eddig megjelent művei:

  • Reggel és este
  • Álmatlanság
  • Trilógia
  • Melankólia
  • A másik név
  • Valaki jön majd
  • A gyermek / Nincs többé…

A Valaki jön majd című antológiakötetének fülszövegében az olvasható: "Jos ​Fosse a legjelentősebb norvég drámaíró Ibsen óta. 1993-ban -drámái első bemutatóján- már Norvégia-szerte elismert szépíró volt. Azóta műveit több, mint negyven nyelvre ordították le, darabjait nagy sikerrel játsszák világszerte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Több esszé tanúskodik arról, hogy Fosséra milyen mély benyomást gyakoroltak magyarországi tartózkodásai. Gyakran említi azt a mondást, amit magyar színházi emberektől hallott: angyal szállt el felettünk, azaz a színpad felett. Akkor mondjuk ezt, ha hirtelen csend lesz, mintha senki sem merne vagy tudna megszólalni, de mégis egyszerre értenénk meg valami eddig nehezen érthetőt. Ez a gondolat lett Fosse drámaírói arc poeticája is: úgy írni, olyan szituációkat teremteni, amelyek egy-egy pillanatra a mélyebb belátás, a felismerés élményét adják. Ezek azok a pillanatok, amikor angyal szállhat, vagy ahogy ő írja, mehet át a színpadon."

Címkék:
könyv, díj, norvégia, szórakozás, svédország, művész, író,