Gigamulti vonul ki Magyarországról: itt a pontos menetrend, ez vár a dolgozóira

Telex2023. október 5. 09:18

A Universal Music Group (UMG) 2023 év végén kivonul a magyar piacról, és megszünteti a hazai előadók terjesztését, kiadását. A jövőben hazánkban csak a nemzetközi előadókkal foglalkozik. Ez azt is jelenti, hogy a cég budapesti irodáját is leépítik, az eddigi 10-15 fős stábból csak páran maradnak pénzügyi és marketing területen- írja a Telex.

A Universal Music Group (UMG) év végi kivonulásával, az utolsó nagy, globális zeneipari cég is elhagyja a magyar piacot. A három nagy lemezkiadó (UMG, Warner Music Group, Sony Music Entertainment) közül a Warner nemzetközi kiadványait a Magneoton kezeli itthon, a Sony Music pedig a külföldi előadói hazai marketingjére költ Magyarországon.

A UMG volt az utolsó olyan nagy globális lemezkiadó, amely még foglalkozott magyar előadókkal. Azonban a kivonulást lehetett sejteni, mert az elmúlt években a lemezkiadó olyan magyar zenészektől vált meg, mint Krúbi, 6363, Dé:Nash, Lil Frakk vagy Kapitány Máté és a Fiúk.

A Universal nemrég egy digitális disztribúciós lábat is indított Virgin Music néven, hazánkban egy éve már csak ezzel a céggel voltak igazán aktívak. A Virgin Music terjesztésében jelent meg AKC Misi új szólólemeze és Beton.Hofi legutóbbi két kislemeze is.

Egyébként a Universal Music Group a világ legnagyobb és egyben leggazdagabb lemezkiadói csoportosulása, a vállalat piaci részesedése 2023 első negyedévében 38 százalék volt a globális piacon, a 2022-es éves bevétele meghaladta a 10 milliárd dollárt. A külföldi előadók közül többek között olyan nevek szerepelnek a listájukon, mint Taylor Swift, Billie Eilish, Drake, The Weekend és Justin Bieber is.

Címkék:
piac, zene, magyar, kivonulás, előadó,