Itt a vége: leállítja legrégebbi szolgáltatását a Netflix

Pénzcentrum2023. augusztus 20. 12:03

Szeptembertől megszűnik a Netflix legelső, eredeti szolgáltatása, a postai DVD-kölcsönzés. A még mindig aktív előfizetők búcsúajándékként akár 10 DVD-t is kaphatnak.

Szeptember végével megszűnik a Netflix legelső, 1998 óta elérhető szolgáltatása, a postai DVD-kölcsönzés – írja a telex.hu. Bár a Netflix neve Magyarországon egyértelműen a streaminggel forrt össze, Amerikában valójában már jóval azelőtt ismert volt a cég neve, hogy az előfizetős online filmnézés úttörőjévé vált volna. A cég a 90-es években indult mint postán, borítékban feladott DVD-kkel működő alternatív kölcsönző. Az üzleti modell nagy előnye volt, hogy nem kellett üzlethelyiségeket bérelnie, és az ötlet annyira bevált, hogy a klasszikus videotékákat üzemeltető nagy rivális, a Blockbuster néhány évvel később csődbe is ment.

A streamingszolgáltatást egy évtizeddel később, 2007-ben indította el a Netflix – éppen akkor, amikor az egymilliárdadik DVD postai kiküldését ünnepelték. Ezzel tulajdonképpen a saját, eredeti bizniszét tette tönkre a cég, és ma már ott tart, hogy a hagyományos tévézés is válságban van – Amerikában épp most ért el oda a streaming, hogy az emberek már több időt töltenek el az ilyen tartalmak nézésével, mint tévézéssel.

Címkék:
netflix, magyarország, amerika, tévézés, streaming, streaming szolgáltatás,