Most érkezett! 5-ös erősségű földrengés volt, Magyarország több városában is érezni lehetett

Pénzcentrum2023. június 6. 20:13

2023. június 6-án, helyi idő szerint 19:26 perckor, első becslések szerint 5.0-ös magnitúdójú földrengés keletkezett Romániában, Aradtól 12 km-re - adta hírül hivatalos Facebook-oldalán az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Mint az a posztban írták, Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek hozzájuk bejelentések, ez arra emged következtetni, hogy meglehetősen széles körben érezte a lakosság.

Hozzátették, hogy károkról egyelőre nem érkezett bejelentés. Az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium posztját itt tekintheted meg, érdemes a kommenteket is átfutni, mennyire sok helyen érzték itthon is a rengést:

Loading...

Magyarországot is letarolhatja egy pusztító földrengés? Ezek a legveszélyeztetettebb területek itthon

A Kárpát-medence mennyire kritikus terület földrengés szempontból - tettük fel a kérdést nemrég itt a Pénzcentrumon egy interjúban Dr. Harangi Szabolcsnak, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatójának. A szakember úgy fogalmazott: "Magyarországon a Komáromtól a Balaton keleti partjáig húzódó térség a földrengésben leginkább veszélyezettebb terület, ahol akár 6-os magnitúdónál nagyobb rengés is elképzelhető. Az országunkban kipattant földrengések alapján átlagosan 50-60 évente történhet egy 5.5–6.5 nagyságú földrengés itthon, amit azért figyelembe kell venni."

A tágabb térségben Romániában, a Keleti-Kárpátok kanyarja nagyon aktív zóna, ahol szinte minden héten vannak többnyire 100 kilométernél mélyebben kipattanó földrengések. Ezek között lehetnek pusztítóak is ilyen volt 1940-ben és 1977-ben is (mindkettő >7 magnitúdó nagyságú volt). Ez utóbbi esetén Bukarestben hatalmas károk keletkeztek és több mint 1500-an haltak meg

- tette hozzá Dr. Harangi Szabolcs. A teljes interjút itt ovashatod el:

Címkék:
katasztrófa, magyarország, földrengés,