Hihetetlen díjakat oszt szét az UEFA a csapatok közt: íme a Bajnokok Ligája-bértábla

Pénzcentrum2023. május 24. 09:56

Míg a BL-ben kétmilliárd eurót oszt szét az UEFA, az Európa-liga és a Konferencia-liga összdíjazása együtt sem közelíti meg még a felét sem ennek az összegnek.

2,032 milliárd euró oszt szét a csapatok és a nemzeti szövetségek között az UEFA a 2022-2023-as Bajnokok Ligája szezonban. Ez az összeg nagyjából a duplája a Manchester City idei keretértékének (1,05 milliárd euró), közel a tízszerese a valaha kifizetett legnagyobb átigazolási díjnak (Neymar 2016-ban 222 millió euróért szerződött a Barcelonából a PSG-be), és a 11,3-szorosa a világ legértékesebb focistájának, Kylian Mbappé jelenlegi piaci értékének (180 millió euró) - írta meg a HVG. Hozzátéve a Real Madridnak tavalyi győzelméért „mindössze” 83,2 millió euró jutott a Sporting News beszámolója szerint. Márpedig ez az összeg pedig mindenkinek számít még egy olyan játékospiac mellett is, ahol röpködnek az 30-70 millió eurós átigazolási díjak.

Íme a 2022-2023-as bértábla:

  • az UEFA 30 millió eurót fizet ki azoknak a csapatoknak, amik eljutnak a BL-csoportkört megelőző, nyári rájátszásba. A kiesők mindegyikének ötmillió euró jár.
  • A rájátszás győztesei pedig bejutnak a csoportba, ahol az alapdíjazásként mind a 32 csoportkörös csapat kap 15,64 millió eurót.
  • A csoportban minden győzelem 2,8 millió eurót ér, a döntetlenek pedig 930 ezret. (Értelemszerűen ha egy csoportban sok a döntetlen, akkor az UEFA nem tudja kifizetni a győzelmekért járó díjakat azonnal. Viszont pénz nem maradhat kiosztatlanul: a csoportkör végén a döntetlenek miatt fennmaradó összeget az UEFA kiosztja a csoport eredménye alapján.)
  • A nyolcaddöntőbe való bejutás 9,6 millió eurót ér,
  • a negyeddöntős szereplés 10,6 milliót,
  • az elődöntő 12,5-öt,
  • a döntőbe jutás 15,5 millió eurót ér,
  • a győzelem pedig még 4,5 milliót.
  • És persze az Európai Szuperkupáról sem szabad megfeledkezni: oda mindkét bejutó (a BL és az EL-győztese) 3,5 milliót kap, aki pedig megnyeri a Szuperkupát, az kap további egymilliót.

Vagyis ha a Manchester City megnyeri a 2023-as Bajnokok Ligáját (bejutott a csoportkörbe, de rájátszás nélkül, automatikusan, azt 14 pontot szerezve, 4 győzelemmel és 2 döntetlennel nyerte meg, eljutott a döntőig, majd képzeletben már meg is nyerte azt), akkor 81,4 millió eurót jelentene nekik, ebbe az összegbe azonban nem kalkuláltuk bele a döntetlenek után a csoportkörben újraosztott pénzt. Ha az Inter nyer (csoportkörbe jutottak automatikusan, ott 10 pontot gyűjtöttek, három győzelemmel és egy döntetlennel jutottak tovább a második helyen, eljutottak a döntőig, majd teoretikusan meg is nyerték azt), akkor azzal nagyjából 77,67 millió eurót érne nekik összesen. Erre jöhetne még rá mindkét csapatnál a Szuperkupa eléréséért járó 3,5 millió, és ha azt megnyerik, akkor további egymillió. Az pedig már megint más kérdés, hogy vajon melyik klubnál lenne jobb helyen ez a pénz: az olajmilliárdos, arab tőkével kibélelt Citynél, vagy a gombokból BL-döntőig építkező Internél?

Címkék:
nyeremény, foci, sport, foci eb, szórakozás, pénzosztás, futball,