Ezt biztosan sokan nem sejtik Ferenc pápával kapcsolatban: ilyen ember ül Szent Péter trónján

Pénzcentrum2023. április 26. 20:02

Ferenc pápa 2023. április 28-30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. A katolikus egyház feje 2013-as megválasztása óta először látogat el második alkalommal egy országba, hazánkban először 2021. szeptember 12-én járt, amikor a budapesti Hősök terén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét koncelebrálta. Az MTVA Sajtóarchívumának anyagát közöljük Ferenc pápa életéről, illetve Olaszországon kívüli útjairól 2013. március 13-i megválasztása óta.

A Vatikán Állam feje és a római katolikus egyház vezetője Jorge Mario Bergoglio néven született 1936. december 17-én Buenos Airesben, olasz bevándorló munkáscsalád első gyermekeként. Vegyésztechnikusként dolgozott, amikor egy templom mellett elhaladva betért gyónni, s megkapta elhivatását a papi pályára. Huszonegy évesen tüdőgyulladást kapott, életét csak fél tüdejének eltávolításával tudták megmenteni, s fel kellett adnia álmát, hogy Japánban legyen misszionárius.

A szeminárium elvégzése után, 1958 márciusában lett novícius a jezsuita rendben, első fogadalmát 1960-ban tette le. Filozófiai és teológiai doktorátusának megszerzése után, 1969-ben szentelték pappá, s 1973-ban kötelezte el magát végképp, amikor letette a jezsuiták negyedik fogadalmát. 1973-tól hat évig a rend tartományfőnöke, 1980-tól annak a szemináriumnak a rektora volt, amelyben végzett, doktori értekezését Németországban készítette el. 1992-ben lett Buenos Aires segédpüspöke, majd 1998-ban érseke. A válságok sújtotta országban népszerűvé tette, hogy főpapként sem volt autója és nem költözött be a fényűző érseki rezidenciába, a politikai vezetés gyakran tekintette riválisának.

Szent II. János Pál pápa 2001-ben bíborossá nevezte ki, 2005-től az argentin püspöki konferencia elnöke volt. A lengyel pápa halála utáni konklávén, 2005-ben ő volt a német Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa legnagyobb vetélytársa. Miután Benedek 2013 februárjában előrehaladott korára hivatkozva váratlanul lemondott, a konklávé március 13-án már a második fordulóban az argentin bíborost választotta meg a katolikus egyház fejének.

Személyében olyan ember került Szent Péter trónjára, aki hidat jelent a harmadik világhoz, ahol ma már a katolikusok többsége él. Jezsuitaként egy nemzetek fölötti közösség tagja, érintetlen volt az egyházat megrázó botrányokban, intelligenciáját, szerénységét és lelkipásztori munkáját mindenki tisztelte. A pápa inkább konzervatív teológiai nézeteket vall, küzd a társadalmi igazságtalanságok ellen. A Latin-Amerikában született felszabadítási teológiától (amely szerint az egyháznak Jézus tanítását követve politikailag is a szegények oldalára kell állnia) távolságot tartott, közel áll az Olaszországból útnak indult Comunione e Liberazione lelkiségi mozgalomhoz.

Ferenc pápa szorgalmazza a szegényekkel, a betegekkel, elesettekkel való találkozást, többször kiállt a hazájukat elhagyni kényszerültek mellett, a nemzetközi politikában és a vallásközi kapcsolatokban is hídépítésre törekszik, többek között közvetített az Egyesült Államok és Kuba közötti diplomáciai kapcsolatok 2015-ös újrafelvételében.

2016. február 12-én, egy évezreddel az 1054-es nagy egyházszakadás után első katolikus egyházfőként találkozott az orosz ortodox egyház fejével, Kirill pátriárkával, 2021-ben első pápaként tett apostoli látogatást a síita muszlim többségű Irakban. 2019. június 1-jén ugyancsak első pápaként látogatott Erdélybe, Csíksomlyón találkozott a romániai katolikusok többségét alkotó magyar hívőkkel. Tavaly kanadai "bűnbánati zarándoklatán" ismét bocsánatot kért a katolikus egyháznak a bentlakásos iskolákban élő őslakosok tragédiájában játszott szerepéért. Idén márciusban, pápává választásának tizedik évfordulóján a békéért fohászkodott, kiemelve a szíriai és az orosz-ukrán háborút, utóbbit többször elítélte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Vatikánban is mélyreható reformokat indított el. Létrehozta a bíborosi tanácsot, átszervezte a Szentszék gazdasági-pénzügyi működését, korrupció-ellenes intézkedéseket vezetett be a vatikáni hivatalokban. Rendeletet hozott a 75. életévüket betöltő püspökök kötelező nyugdíjazásáról, modernizálta a vatikáni büntetőtörvénykönyvet, lehetővé tette, hogy egyes esetekben magas rangú egyházi személyek fölött világi bíróság ítélkezhessen, szigorította a fellépést a kiskorúakat molesztáló, csalásokat elkövető vagy nők pappá szentelésével próbálkozó egyházi személyekkel szemben.

A pápa több szentet kanonizált, mint elődei 400 év alatt, s egyszerre emelte két elődjét, XXIII. Jánost és II. János Pált a szentek sorába.

A pápáról számos könyvet írtak és több film született róla, Wim Wenders 2018-ban készített dokumentumfilmet, a 2019-ben bemutatott A két pápa című film Ferenc pápa és XIV. Benedek pápa kapcsolatát igyekszik bemutatni, a 2020-as Francesco című dokumentumfilm pápaságát interjúkon keresztül mutatja be. Tavaly jelent meg legújabb könyve Háború ellen - Bátorság a béke építéséhez címmel.
A pápa aktívan használja a 21. századi média eszközeit, a közösségi médiában több millió követője van. Szereti a focit, a tangózenét, a spanyolon kívül beszél olaszul, angolul, franciául és németül. Térdproblémái miatt tavaly kerekesszékben jelen meg a nyilvánosság előtt, s nem zárta ki lemondását, ha időskori fáradtsága miatt már nem lenne képes tisztán látni.

Ferenc pápa külföldi útjai

Ferenc pápa 2013 óta 40 külföldi utat tett (a magyarországi a 41.), három enciklikát és öt apostoli buzdítást adott ki. 2014-ben és 2019-ben rendkívüli, 2015-ben és 2021-ben rendes püspöki szinódust hívott össze, utóbbi a jelenkor kihívásaival, problémáival foglalkozik, kontinentális szakasza 2023 tavaszán zárul le. Az MTVA Sajtóarchívumának összeállítása Ferenc pápa Olaszországon kívüli útjairól 2013. március 13-i megválasztása óta:

  1. 2013. július 22-29. BRAZÍLIA: Apostoli látogatás Rio de Janeiróban a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából.
  2. 2014. május 24-26. JORDÁNIA, PALESZTINA, IZRAEL: Szentföldi zarándoklat Szent VI. Pál pápa és I. Athénagorasz konstantinápolyi pátriárka 1964-es történelmi találkozójának ötvenedik évfordulóján. A jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában közös imán vett részt I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával.
  3. 2014. augusztus 13-18. DÉL-KOREA: Apostoli vizit a VI. Ázsiai Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából Dél-Koreában, ahol huszonöt éve nem járt katolikus egyházfő.
  4. 2014. szeptember 21. ALBÁNIA: A pápa első európai apostoli útja.
  5. 2014. november 25. STRASBOURG: A pápa az európai intézményeket kereste fel, személyében huszonöt év után mondott ismét beszédet a katolikus egyház feje az Európai Parlament plenáris ülésén, majd találkozott az Európa Tanács vezetőivel.
  6. 2014. november 28-30. TÖRÖKORSZÁG: A konstantinápolyi egyház védőszentje, Szent András ünnepén Isztambulban tett apostoli látogatásán együtt imádkozott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával.
  7. 2015. január 12-19. SRÍ LANKA, FÜLÖP-SZIGETEK: Ázsiai apostoli látogatás.
  8. 2015. június 6. BOSZNIA-HERCEGOVINA: A katolikus egyházfő apostoli vizitjén Szarajevóban a békét hirdette.
  9. 2015. július 5-13. DÉL-AMERIKA: Apostoli látogatás Ecuadorban (július 5-7.), Bolíviában (július 8-10.) és Paraguayban (július 11-13.).
  10. 2015. szeptember 19-28. KUBA, EGYESÜLT ÁLLAMOK, ENSZ: A pápa kubai apostoli látogatásán (szeptember 19-22.) Raúl Castro elnökkel tárgyalt és felkereste Fidel Castrót, a kubai forradalom vezetőjét. Egyesült államokbeli látogatásán (szeptember 23-28.) 24-én első katolikus egyházfőként mondott beszédet a washingtoni Kongresszus két háza előtt, 25-én New Yorkban felszólalt az ENSZ fenntarthatósági csúcstalálkozóján, 26-án Philadelphiában részt vett a családok világtalálkozóján.
  11. 2015. november 25-30. AFRIKA: A földrészen tett első apostoli látogatásán Kenyát (november 25-27.), Ugandát (november 28.) és a Közép-afrikai Köztársaságot (november 29-30.) kereste fel.
  12. 2016. február 12-18. MEXIKÓ: Apostoli látogatása előtt február 12-én Kubában, a havannai repülőtéren találkozott tartott Kirill orosz pátriárkával, az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott az orosz ortodox és a katolikus egyház feje.
  13. 2016. április 16. GÖRÖGORSZÁG: I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és Ieronimosz athéni ortodox érsekkel Leszbosz szigetén egy menekülttáborban a migráció áldozataiért imádkozott.
  14. 2016. június 24-26. ÖRMÉNYORSZÁG: Apostoli látogatás a kaukázusi országban, ahol a világon elsőként tették államvallássá a kereszténységet.
  15. 2016. július 27-31. LENGYELORSZÁG: Első közép-európai apostoli látogatása során Krakkóban részt vett a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, felkereste az egykori auschwitzi haláltábort és a legismertebb lengyel zarándokhelyet, Czestochowát.
  16. 2016. szeptember 30-október 2. GEORGIA, AZERBAJDZSÁN: Apostoli látogatása során járt Metekhiben, a georgiai ortodox egyház székhelyén, a muszlim többségű Azerbajdzsánban egy mecsetet is felkeresett.
  17. 2016. október 31-november 1. SVÉDORSZÁG: Apostoli látogatásán részt vett a reformáció 500. évfordulóján meghirdetett emlékév katolikus-evangélikus megnyitóján Lund városában, személyében csaknem harminc év után járt ismét a katolikus egyház feje Svédországban.
  18. 2017. április 28-29. EGYIPTOM: Apostoli látogatás a keresztény és a muszlim vallás között folytatandó párbeszéd jegyében.
  19. 2017. május 12-13. PORTUGÁLIA: A fátimai Szűz Mária-jelenések századik évfordulóján a kegyhelyen szentté avatott a jelenések három pásztorgyermek tanúja közül kettőt.
  20. 2017. szeptember 6-11. KOLUMBIA: Apostoli látogatásán felkereste Villavicencio városát is, amely a legtöbbet szenvedett a FARC gerillaszervezet és a kormány közötti fél évszázados fegyveres konfliktusban. (A Vatikánnak döntő szerepe volt abban, hogy a két fél 2016-ban békemegállapodást írt alá.)
  21. 2017. november 26-december 2. MIANMAR, BANGLADES: Apostoli látogatás a buddhista többségű Mianmarban (ahol először járt katolikus egyházfő) és a világ negyedik legnépesebb muszlim államában.
  22. 2018. január 16-22. CHILE, PERU: Apostoli látogatás Dél-Amerikában.
  23. 2018. június 21. SVÁJC: Genfben részt vett az Egyházak Világtanácsa (WCC) megalakulásának hetvenedik évfordulóján tartott ünnepségen.
  24. 2018. augusztus 25-26. ÍRORSZÁG: Apostoli látogatásán részt vett a katolikus családok IX., dublini világtalálkozóján, személyében 39 év után kereste fel újra a szigetországot a katolikus egyház feje.
  25. 2018. szeptember 22-25. - BALTIKUM: Apostoli körút Litvániában (szeptember 22-23.), Lettországban (szeptember 24.) és Észtországban (szeptember 25.) a három balti állam függetlensége kikiáltásának századik évfordulóján.
  26. 2019. január 24-28. - PANAMA: Apostoli látogatásán részt vett a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó eseményein.
  27. 2019. február 3-5. - EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK: Személyében először járt katolikus egyházfő az iszlám vallás szülőhelyének számító Arab-félszigeten, Abu-Dzabiban részt vett egy vallásközi konferencián is.
  28. 2019. március 30-31. - MAROKKÓ: Szent II. János Pál pápa után második katolikus egyházfőként látogatott a többségében muszlim észak-afrikai országba.
  29. 2019. május 5-7. - BULGÁRIA, ÉSZAK-MACEDÓNIA: Bulgáriai látogatásán (május 5-6.) találkozott a mintegy 80 ezres katolikus közösség tagjaival, május 7-én személyében első alkalommal látogatott katolikus egyházfő Észak-Macedóniába.
  30. 2019. május 31-június 2. - ROMÁNIA: Pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatása során személyében első alkalommal járt Erdélyben pápa. Június 1-jén Csíksomlyón százezres tömeg előtt mutatott be szabadtéri szentmisét, másnap Balázsfalván hét vértanú román görög katolikus püspököt avatott boldoggá, és felkereste a helyi roma közösséget.
  31. 2019. szeptember 4-10. - AFRIKA: Apostoli látogatás Mozambikban (szeptember 4-6.), Madagaszkáron (szeptember 7-8.) és Mauritiuson (szeptember 9-10.).
  32. 2019. november 19-26. - THAIFÖLD, JAPÁN: Thaiföldi látogatásának (november 19-22.) célja a kicsiny katolikus közösség erősítése, a vallási toleranciára buzdítás volt. Személyében 38 év után látogatott ismét katolikus egyházfő Japánba (november 23-26.), ahol Nagaszakiban és Hirosimában az atomfegyverek leszerelését sürgette.
  33. 2021. március 5-8. - IRAK: Személyében első alkalommal járt katolikus egyházfő Irakban, egyben pápa többségében síita muszlimok lakta országban. Apostoli látogatása során vallásközi találkozón vett részt Ur városában, és Nedzsefben találkozott a legbefolyásosabb iraki síita vallási vezetővel, Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal.
  34. 2021. szeptember 12-15. - MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA: Szeptember 12-én Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus utolsó napján a zárómisét koncelebrálta a Hősök terén, előtte találkozott a legfőbb állami vezetőkkel, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőivel. Szlovákiában (szeptember 12-15.) Pozsony után ellátogatott Eperjesre és Kassára, 15-én a Szlovákia védőszentjeként tisztelt Fájdalmas Szűzanya sasvári (Sastín) pálos rendi kegyhelyén mutatott be zárómisét.
  35. 2021. december 2-6. - CIPRUS, GÖRÖGORSZÁG: Pasztorációs útja során találkozott a helyi ortodox egyház vezetőjével, II. Kriszosztomosszal és Jeromos érsekkel, a görög autokefál egyház vezetőjével, Leszbosz szigetén menedékkérőkkel találkozott.
  36. 2022. április 2-3. - MÁLTA: 2020 májusáról elhalasztott útjának középpontjában a menekültek és migránsok helyzete állt, s az ukrajnai háború befejezéséért is imádkozott.
  37. 2022. július 24-30. - KANADA: "Bűnbánati zarándoklata" során a három fő őslakos csoport, a First Nations, a Métis és az Inuit (eszkimó) képviselői előtt hivatalosan is bocsánatot kért a katolikus egyháznak a kanadai állam egykori asszimilációs politikájában játszott szerepe miatt, Nunavut terület fővárosában, Iqualuitban az inuit közösség vezetőivel is találkozott.
  38. 2022. szeptember 13-15. - KAZAHSZTÁN: Nur-Szultanban részt vett a hetedik alkalommal megrendezett Világvallások Kongresszusán és találkozott az orosz ortodox egyház képviselőivel.
  39. 2022. november 3-6. - BAHREIN: Részt vett a Bahreini Fórum a Párbeszédért: Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért elnevezésű nemzetközi vallásközi konferencián, személyében első alkalommal látogatott katolikus egyházfő a kis öbölmenti muszlim királyságba.
  40. 2023. január 31-február 4. - KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG/DÉL-SZUDÁN: 2022 nyarára tervezett, de térdproblémái miatt elhalasztott kongói útján (január 31-február 3.) egymilliós tömeg előtt tartott kinshasai miséjén a fegyveres konfliktus lezárása érdekében kölcsönös megbocsátásra buzdított, kelet-kongói látogatása a biztonsági helyzet miatt elmaradt. Személyében első ízben járt pápa Dél-Szudánban (február 3-4.), a világ legfiatalabb országában.

Címkék:
Budapest, magyarország, egyház, szórakozás, katolikus, pápa, látogatás, ferenc pápa,