Lassan már ez is luxusnak számít: sorra zárnak be a vidéki szépségszalonok

HelloVidék2022. november 29. 08:36

Az energiaválsággal járó negatív hatások a gazdaság minden szereplőjét érinti, többek között a szépségipari szolgáltatókat is, akiket az alapanyagárak emelkedése és a vendégek lemorzsolódása fenyeget. Annak érdekében felmérjük az ágazat helyzetét, felkerestük az Első Magyar Minősített Szépségipari Szakemberek Egyesületét, valamint vidéki szalonokat, hogy megtudjuk, mire számítanak a következő hónapokban – írta meg a HelloVidék.

Az energiaárak emelkedése a szépségiparra is negatív hatást gyakorolt az elmúlt hónapokban: fogyasztói oldalról elkezdődött a vendégek „lemorzsolódása”, míg a vállalkozókat a rezsiköltségek emelkedése érinti súlyosan. Ennek hatására jelenleg 3 százalék köré saccolható a bezárni készülő vállalkozások aránya.

Az alapanyagárak emelkedése a szolgáltatások áraira lesz nagy hatással, hiszen így tovább fog szűkülni a vendégkör, azaz azok száma, akik megengedhetik maguknak ezt a luxust. Az alapanyagárak a szakmabeliek szerint párszáz forinttal emelkedtek, azonban már egy 500 forintos emelés is sokaknak problémát jelent.

A szektorban dolgozók azt figyelték meg, hogy sokan mondták le az időpontjaikat, de a decemberieket megtartották, így egy erős – már-már szokványos – visszaesésre csak januárban kell majd számítani.

Címkék:
vidék, emelkedés, szépségápolás, rezsidíjak, rezsicsekk, energiaválság, rezsiemelés,