Kiadták a riasztást: jégesővel csap le az ítéletidő Magyarországra

Pénzcentrum2022. szeptember 22. 16:17

Az ország keleti megyéiben csütörtök napközben zivatarok várhatóak, de szinte az egész ország területére egyes fokozatú, azaz citromsárga riasztást adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Stolgálat egyes fokozatú riasztást adott ki több megyére is zivatar miatt. Az előrejelzések szerint főként a keleti megyékben alakulhatnak ki helyenként zivatarok, amik a Dunántúlon kisebb számban várhatóak. Az erősebb cellákat intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés és apró szemű jég kísérheti.

Az OMSZ Pest, Baranya, Bács-kiskun, Békés, Borsod-Abaúj, Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas és Zala megyére adott ki riasztást, de a hírek szerint Maglódot már kora délután elérte a front.

Most már lassan egy hét nem telt el anélkül, hogy ne találkoztunk volna futó záporokkal, zivatarokkal esetleg jégesővel. Az Időkép leírása szerint ilyenkor a ilyenkor a felhőkben jégszemek képződnek, és mivel a felettünk lévő légréteg kellően hideg, nagyjából 1800-2000 méternél van jelenleg a fagyhatár, így a feláramlással a jégszemek már kisebb magasságban kialakulnak, és visszahullásukkor is hosszabb ideig utaznak fagypont alatti környezetben, ezért nincs idejük teljesen elolvadni és záporcseppé válni.

Címkék:
riasztás, zivatar, ország, kelet-magyarország, megyék, keleti, zivatarok,