Érkezik a hőség a jövő héten: lesz, ahol akár 38 fok is lehet

Pénzcentrum2022. június 26. 09:31

Hétfőről hőségriadó lesz érvényben, de ez nem azt jelenti, hogy vasárnap nem lesz nagyon meleg.

Az Időkép előrejelzése szerint a hét utolsó napján is a napsütés lesz túlsúlyban, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből csak egy-egy helyen fordulhat elő átmenetileg a keleti országrészben gyenge futó zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 13-20 fokra van kilátás, délután a legmelegebb órákban pedig 30-34 fok várható.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, csapadék az ország legnagyobb részén nem várható, csupán északkeleten van némi esély átmenetileg egy-egy zápor, esetleg gyenge zivatar kialakulására. Nyugaton, északnyugaton élénk, néhol erős lehet a déli-délkeleti szél. Fokozódik a kánikula, 32-37 fokot mutathatnak délután a hőmérők.

Kedden tovább fokozódik a hőség, 34-38 fokra számíthatunk. Sok napsütés várható, csak néhány helyre hozhat átmeneti felfrissülést egy-egy zápor, zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel.

Szerdán napközben a Dunántúlon növekedhet meg a felhőzet, és itt elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Máshol egész nap kitart a napos, száraz idő. Élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 34 és 39 fok között alakul. Csütörtökön túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás. A kissé szeles időben 35 és 40 fok közé forrósodhat a levegő.

A hőség veszélye miatt első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: az esti órákban még helyenként, elsősorban az alföldi és az északi területeken, előfordulhat zivatar, amelyhez felhőszakadás, jégeső,  viharos szélrohamok társulhatnak. A "zivatartevékenység" az este során fokozatosan megszűnik.

Vasárnap az ország döntő részén a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius-fokot, az Alföld délkeleti részein pedig akár a 27 fokot is. Napközben a délkeleti, keleti határrészen esetleg egy-egy zivatar előfordulhat. A hőség veszélye miatt Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki másodfokú, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést.Vasárnap a minimumok általában 15 és 20 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny részeken 13, 14 fok is lehet. A maximumok 31 és 36 fok között várhatók.

A következő napokban tovább fokozódik a hőség. A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek és többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Emiatt az országos tiszti főorvos hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el.

Címkék:
riasztás, időjárás, kánikula, nyár, meleg, hőségriasztás,