Nem várt helyről kapott komoly ütést a Netflix: ez tényleg fájni fog a szolgáltatónak

Pénzcentrum2022. május 16. 09:31

Országos népszavazáson döntöttek a svájci választók annak a törvényjavaslatnak a támogatásáról, melynek értelmében a nemzetközi streaming szolgáltatóknak, köztük a Netflixnek, az Amazon Prime-nak és a Disney+-nak a Svájcban szerzett bevételeik egy részét hazai filmgyártásba kell befektetni. A szavazók valamivel több mint 58%-a támogatta a javaslatot.

A Lex Netflix néven elhíresült kötelező érvényű népszavazás értelmében a nagy streaming szolgáltatóknak a Svájcban elért bevételeik négy százalékát a helyi filmgyártásba kell befektetniük. Az összeget költhetik helyi műsorok megvásárlására, saját, helyi műsorok gyártására, de befizethetik egy befektetési alapba is, adta hírül a Reuters.

A Netflix közölte: tiszteletben tartja az eredményt, és együttműködnek a svájci kormánnyal.

Az eredmény megmutatja a filmkészítés kulturális jelentőségét Svájcban

- nyilatkozta Alain Berset svájci belügyminiszter egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Hasonló törvényt fogadtak el korábban Portugáliában, ahol a streaming szolgáltatóknak a helyben szerzett bevételük egy százalékát kell befizetniük. Dániában fontolgatják a streaming szolgáltatók megadóztatását, míg Spanyolországban hamarosan életbe lép hasonló szabályozás. Franciaországban és Olaszországban a streaming szolgáltatóknak a bevételeik francia és olasz nyelvű tartalmakba kell fektetnie.

Címkék:
netflix, szolgáltató, műsor, bevételek, streaming, streaming szolgáltatás, netflix előfizetés,