Naptár 2022 február: ünnepnapok, jeles napok, világnapok, évfordulók - itt a teljes lista!

Pénzcentrum/MTI2022. január 30. 14:01

Február első napjaiban ünneplik világszerte, többek között a vizes élőhelyek világnapját, valamint a rákellenes küzdelem világnapját is. És ne feledkezzünk meg a Valentin-napról sem; itt a teljes februári lista a jeles napokról!

Mutatjuk a legfopntosabb világnapokat, évfordulókat, ünnepnapokat, és jeles napokat, amiket 2022 februárjában tartanak itthon és a nagyvilágban. A februári jeles napokat a hirdetés alatt találod, időrendben.

  • Február 2. - A SZERZETESEK VILÁGNAPJA: A katolikus egyház Szent II. János Pál pápa 1997. évi döntése alapján Gyertyaszentelő Boldogasszony napján azokat ünnepli, akik szerzetesként fogadalomtétellel vállalják a szegénység, a tisztaság, az engedelmesség követését, és ezt közösségben valósítják meg. A megszentelt élet napjának célja hálát adni Istennek a szerzetesi élet ajándékaiért, előmozdítani a hívek körében a szerzetesség ismeretét. A több mint kilencven magyarországi szerzetesrend számos óvodát, általános iskolát, gimnáziumot, szakképzési intézményt, művészeti iskolát és kollégiumot tart fent.
  • Február 2. - A VIZES ÉLŐHELYEK VILÁGNAPJA: Annak emlékére, hogy 1971. február 2-án fogadták el az iráni Ramsar városában azt az egyezményt, amelyben a kormányok felelősséget vállaltak a biológiai sokféleség megőrzése érdekében. Az egyezményben 171 ország vesz részt, Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, és azóta 29 különösen védett területet jelölt a ramsari listára, amelyen a Kárpát-medence összes jellemző vizes élőhelye megtalálható. Az ENSZ közgyűlése 2021. augusztus 30-án nyilvánította a vizes élőhelyek világnapjává február 2-át.
  • Február 4. - A TESTVÉRISÉG NEMZETKÖZI NAPJA: Az ENSZ Közgyűlése 2020. december 21-én határozott megrendezéséről a vallás- és kultúraközi párbeszéd támogatása érdekében. A dátum a 2019. február 4-én Abu-Dzabiban tartott vallásközi konferenciára utal, amelyen Ferenc pápa - akinek személyében először látogatott katolikus egyházfő az Arab-félszigetre - és Ahmed et-Tajjeb, a kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja dokumentumot írt alá a szélsőséges ideológiák elleni közös fellépésről és küzdelemről.
  • Február 4. - A RÁKELLENES KÜZDELEM VILÁGNAPJA: Annak emlékére, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én írták alá Párizsban a kór elleni összefogásra felszólító dokumentumot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2018-ban a világon több mint 9,6 millióan haltak meg rákban, 2040-ben pedig várhatóan mintegy 40 millió embernél alakulhat ki rosszindulatú daganat. Magyarországon az összes haláleset egynegyedét okozzák a daganatos betegségek, az elmúlt években emelkedő megbetegedési számok mellett 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma.
  • Február 6. - NEMZETKÖZI ZÉRÓ TOLERANCIA NAP A NŐI NEMI SZERV MEGCSONKÍTÁSA ELLEN: Évente mintegy kétmillió kislány szenvedi el a külső női nemi szervek megcsonkítását számos afrikai, közel-keleti és ázsiai országban. Az áldozatok a steril körülmények hiánya miatt nem ritkán elvéreznek vagy vérmérgezésben halnak meg. Az ENSZ Közgyűlése 2012. november 26-án a női nemi szervek megcsonkítását elítélő határozatot fogadott el, amely egyebek között arra szólítja fel a tagországokat, hogy ne csupán büntetőintézkedésekkel lépjenek fel a csonkítások ellen, hanem felvilágosítással és az oktatás eszközeivel is.
  • Február 8. - A BIZTONSÁGOSABB INTERNET NAPJA: 2004 óta tartják az év második hónapja második hetének második napján, Magyarországon 2008-tól. Az Európából indult, ma már csaknem 170 országban megtartott nap célja, hogy felhívják a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire, de veszélyeire is. A médiakampányokat, versenyeket és konferenciákat az Európai Internetbiztonsági Hálózat (Insafe) hangolja össze. A fiatalok körében mára az internet vált az első számú médiummá, ezért fontos felkészíteni őket a tudatos internethasználatra.
  • Február 11. - A TUDOMÁNYOS PÁLYÁT VÁLASZTÓ NŐK NEMZETKÖZI NAPJA: Az ENSZ Közgyűlése 2015 decemberében nyilvánította nemzetközi nappá. Az ENSZ adatai szerint a világ tudományos kutatóinak csupán 28 százaléka nő, az EU tagországaiban átlagosan 33 százalék a női kutatók aránya. A nemek közötti egyenlőség, a nők szerepvállalásának növelése a 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődési célkitűzések eléréséhez is döntő mértékben hozzájárul. Az Európai Parlament 2015-ben állásfoglalást fogadott el a nők karrierlehetőségeiről a tudomány területén és az egyetemeken, valamint az általuk tapasztalt üvegplafon jelenségről (láthatatlan akadály, amely miatt, ha akarnak sem tudnak egy bizonyos szintnél feljebb jutni a ranglétrán).
  • Február 12. - A GYERMEKKATONÁK BEVETÉSE ELLENI VILÁGNAP (A VÖRÖS KÉZ NAPJA): Megrendezéséről az ENSZ döntött 2000-ben, az erről szóló dokumentum 2002-ben lépett hatályba. Az aláíró államok elítélik a gyermekek fegyveres konfliktusokba való bevonását, valamint az olyan helyek elleni támadásokat, ahol gyermekek nagy számban lehetnek jelen (pl. iskola, kórház). A gyerekek toborzása, besorozása és fegyveres konfliktusokban való alkalmazása háborús bűncselekménynek számít. Afrika, Ázsia, és Latin-Amerika mintegy tizenkilenc országában negyedmillióra becsülik a gyerekkatonák számát.
  • Február 13. - A HÁZASSÁG VILÁGNAPJA: Az 1981-ben Amerikából indult kezdeményezés február második vasárnapján arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy noha a házasság a mai világban több helyen válságba került, léteznek jó, boldog és tartós házasságok. A házasság érték, lelki és gazdasági közösség, amely biztos alap a gyermekvállaláshoz, a családalapításhoz. A világnapon indul a házasság hete elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet idehaza 2008-ban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosított meg.
  • Február 13. - A RÁDIÓ VILÁGNAPJA: Az UNESCO Közgyűlésének 2011-es határozata alapján 2012-től ünnepeljük, mert 1946-ban a világszervezet e napon határozott saját rádiójának létrehozásáról. A műsorszolgáltatókat, rádióhálózatokat, közösségi rádiókat e napon arra biztatják, hogy segítsék az információhoz való hozzáférést, ösztönözzék a szólásszabadságot. Magyarország első adóállomását 1923-ban állították fel Lakihegyen, a Magyar Rádió rendszeres adása 1925. december 1-jén kezdődött. (A magyar rádiózás napja december 1.)
  • Február 14. - BÁLINT-NAP / VALENTIN-NAP: A szerelmesek napja. Bálint a legenda szerint a 3. században szenvedett mártíriumot keresztény hite miatt. Fogságában a börtönőr vak leányának a hit segítségével visszaadta látását, és kivégzése előtt üzenetet küldött neki: A Te Valentinod. Bálint napjának ünneplése a 14. századtól terjedt el Angliában és Franciaországban, a szerelmesek a 19. századtól küldenek ezen a napon egymásnak üdvözlőkártyát. Magyarországon 1990-től terjedt el megünneplése.
  • Február 14. - AZ EPILEPSZIA VILÁGNAPJA: A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg február második hétfőjére. Az epilepszia (visszatérő, eszméletvesztésre, görcsrohamokra való hajlam) a leggyakoribb agyi működési zavar, de nincs köze az elmebetegségekhez, közvetlen kiváltó oka az agy elektromos túlműködése, illetve zavarai. Az epilepszia, amelyben az emberiség fél-egy százaléka szenved, ma már kezelhető, a betegek 70-80 százaléka tünetmentesen élhet, ugyanakkor minden második beteg az előítéletek miatt képtelen beilleszkedni környezetébe.
  • Február 20. - A TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG VILÁGNAPJA: Az ENSZ javaslatára 2009-től tartott világnap alapvetően a szegénység, a kirekesztés, a munkanélküliség kérdéseit helyezi a figyelem középpontjába. Az igazságosság egyik alapvető követelménye a társadalmi egyenlőtlenségek átfogó, gyökeres csökkentése, amely az egész társadalom javát szolgálja. A Világbank adatai alapján a koronavírus-járvány kezdete, 2020 márciusa óta 163 millióval több ember szorult a szegénységi küszöb alá a világon, míg a kormányzati támogatásokból, amelyekkel a pandémia hatásait akarták ellensúlyozni, a szupergazdagok profitáltak.
  • Február 21. - AZ ANYANYELV NEMZETKÖZI NAPJA: Az UNESCO 1999-ben hirdette meg annak emlékére, hogy amikor 1952-ben az akkor még két részből álló Pakisztánban a nyugaton beszélt urdut akarták az egyetlen hivatalos nyelvvé nyilvánítani, a bengáli nyelvet beszélő Kelet-Pakisztánban (ma Banglades) tiltakozások kezdődtek. Február 21-én a katonák a tüntető diákok közé lőttek, és öt embert megöltek. Az ENSZ az őslakos nyelvek nemzetközi évtizedét hirdette meg 2022-2032-re, ennek központi eleme az őslakosok fejlődését elősegítő többnyelvűségi kultúra és oktatás támogatása.
  • Február 22. - A BŰNCSELEKMÉNYEK ÁLDOZATAINAK EURÓPAI NAPJA: Annak emlékére, hogy az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, Magyarországon 1993 óta rendezik meg. Az Európai Unió 2020-ban az áldozatok jogait megerősítő stratégiát fogadott el, amely biztosítja, hogy a bűncselekmények áldozatai teljes mértékben érvényesíthessék jogaikat, függetlenül attól, hogy az Európai Unió melyik tagállamában történt a bűneset. Az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt.
  • Február 27. - A CIVIL SZERVEZETEK VILÁGNAPJA: Megtartását 2009-ben, a pénzügyi-gazdasági válság közepette kezdeményezte a lett Marcis Skadmanis, hogy ráirányítsa a figyelmet a civil társadalom jelentőségére a polgárok életének javításában. Az első világnapot 2014-ben Helsinkiben rendezték meg több száz NGO (civil szervezet), az ENSZ, az EU és az Északi Tanács vezetőinek részvételével. A civil társadalmi szervezeteknek az alapvető emberi jogok, a demokrácia és a fenntartható fejlődés védelme terén kifejtett tevékenysége szinte felbecsülhetetlen. (Magyarországon február 1-jén ünneplik a civilek napját.)
  • Február 28. - A RITKA BETEGSÉGEK VILÁGNAPJA: A WHO felhívására tartják. A világon több mint hatezer ritka betegség létezik, 72 százalékuk genetikai eredetű. Az ilyen betegségekben szenvedők száma meghaladja a 300 milliót, amely a népesség 3,5-5,9 százalékát teszi ki. Magyarországon mintegy 600-800 ezren szenvednek valamilyen "ritka" kórban, amelyek 10 ezer emberből ötnél kevesebbet érintenek. Az Eurordis, a ritka betegségekkel foglalkozó európai szövetség arra figyelmeztet, hogy napjainkban hatékony kezelés a ritka betegségek mindössze 5 százalékában érhető el.
Címkék:
valentin nap, nemzetközi, nap, ünnepnap, világnap, évforduló, február, naptár, valentin, valentin-nap, 2022,