Itt a bejelentés: újabb nagyszabású zenei fesztivál marad el a járványhelyzet miatt

Pénzcentrum2022. január 14. 13:01

A járványhelyzetre való tekintettel 2021 után idén is elmarad a hagyományosan Mozart születésének évfordulója köré szervezett salzburgi Mozart-hét. A hírt a fesztivál intendánsa Rolando Villazón jelentette be videóüzenetben. 

A programsorozatot január 27. és február 6. között rendezték volna meg. "A salzburgi helyzet drámai módon rosszabbodott, az illetékes hatóságokkal folytatott konzultáció szerint nem láthatók javulás jelei" - közölte Rolando Villazón.

Az intendáns hozzátette: a hatóságok megítélése szerint a tíz salzburgi helyszínre tervezett 60 rendezvény megtartása minden résztvevő számára ésszerűtlen. "A művészek, a közönség és dolgozóink egészsége és biztonsága az első helyen áll. Nehéz szívvel ezért arra kényszerülünk, hogy a 2022-es Mozart-hetet a pandémia miatt teljesen lemondjuk" - emelte ki.

A salzburgi tartományi kormány számításai szerint az új koronavírusos esetek száma éppen a Mozart-hét tervezett idején érné el a csúcsot. Ezért többek között az utazási korlátozások rövid távú szigorításával is kell számolni. Az egészségügyi hatóság január végére 15-20 százalékos munkaerő-kiesésre számít minden munkaterületen, ami egyszerűen lehetetlenné tenné a Mozart-hét megvalósítását is. A fesztivál későbbi időpontra halasztása a hosszú szervezési idő, a jelentős művészek betáblázottsága miatt elképzelhetetlen.

A Mozarteum Alapítvány a zeneszerző születésének 200. évfordulója, 1956 óta rendezi meg a programsorozatot, amelyet minden évben Wolfgang Amadeus Mozart születésnapjára, január 27-re időzítenek. A fesztivált 2021-ben a járvány miatt az online térbe költöztették.

Címkék:
fesztivál, ausztria, zene, január, bejelentés, művészet,