Újabb rangos díjat kapott Karikó Katalin: Németországban tüntették ki a magyar tudóst

Pénzcentrum2021. december 22. 17:36

A „Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét Karikó Katalin, magyar biokémikus kapja úttörő biokémiai munkásságáért” – jelentették be Németországban.

Karikó Katalin kutatásaival megalapozta a hatékony mRNS-alapú terápiák és a vakcinák fejlesztését, az akadémia sajtóközleményben kiemelte, hogy az elismerést „különös tekintettel a SARS-CoV-2 elleni vakcinák, azaz a német BioNTech és az amerikai Moderna céghez kötődő oltóanyag gyors kifejlesztéséhez való hozzájárulásával nyerte el.

Az RNS-módosításokról 1990 és 2010 között számos közlemény jelent meg, de Karikó Katalinnak az uridineknek a pszeudouridinekkel való helyettesítésére fölfedezett módszere jelentette a sikeres terápia kulcsát. Karikó Katalin kutatásai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az immunsejteket mRNS-sel úgy lehessen stimulálni, hogy azok megvédjék a szervezetet az agresszív daganatoktól.

Az összegzés kiemeli, hogy Karikó Katalin kreatív és kitartó alapkutatásaival alapjaiban változtatta meg az orvostudományt. A díjjal a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia azokat a tudósokat is bátorítja, akik kitartó kutatással és a mindenkori finanszírozási prioritások mellett megalapozzák a társadalom javát szolgáló alkalmazásokat.

A Helmholtz Medal a németországi Akadémia azon kitüntetése, amellyel a bölcsészet- és a társadalomtudományok, a matematika, a természettudományok, a biológia, az orvostudomány és a műszaki tudományok területén elért kiemelkedő eredményeket ismeri el. A Helmholtz-érmet 1994 óta kétévente adják át. Karikó Katalin 2022. június 4-én, a Leibniz-napon, a németországi akadémián veszi majd át a Helmholtz Medalt.

Címkék:
fejlesztés, védőoltás, németország, kutatás, díj, vakcina, karikó katalin,