2022-re megdrágul a bulizás is: jönnek a megfizethetetlen fesztivál- és koncertjegyek

Világgazdaság2021. november 9. 10:28

Normális évre készülnek a 2022-es Sziget Fesztivál szervezői, miként más fesztiválszervezők is szerte a világban, ezért a nemzetközi sztárok hatalmas kereslettel szembesülnek, ennek hatására pedig máris meredeken emelkednek a felléptidíjak és a koncertjegyárak - írja a Világgazdaság.

Jövőre augusztus 10–15. között tartják meg a Sziget Fesztivált két év kihagyás után, szűk körben pedig már a bérletek árusítását is megkezdték. A Sziget Zrt. cégvezetője, Kádár Tamás a lapnak elmondta: az első akciók során nagyon rövid idő alatt tízezres nagyságrendben adtak el a bérletekből. Úgy tűnik, a közönség belföldön és külföldön is arra készül, hogy jövőre visszatér az élet a járvány előtti kerékvágásba. Viszont nemcsak a közönség van kiéhezve a fesztiválozásra, nemzetközi sztárfellépőkre, hanem a zenészek és a zenekarok is a bevételre, hiszen csaknem mindenki két szezont hagyott ki.

A jövő évi Sziget Fesztivál szervezői nem készülnek jelentős áremelésre, mármint a heti, azaz a hatnapos bérleteket illetően, amelyek ára hasonló lesz a korábbi, egy nappal hosszabb programra szólóéhoz. Ám már a koncertpiacon is lemérhető az infláció, illetve a rendezvényszervezést is minden oldalról sújtó költségemelkedések hatása.

A Budapestre meghirdetett koncertekre már most legalább 20 százalékkal drágábbak a jegyek a pandémia miatti leállás előtt jellemzőnél, így a Sziget napi belépőinek és háromnapos jegyeinek árazását is a fellépők gázsijához kell igazítani. Ráadásul muszáj figyelembe venni az euró és a dollár árfolyamát is, hiszen a költségek jelentős része ezek valamelyikében jelentkezik, mindennek tetejébe az infláció is elszabadulni látszik – jelezte Kádár Tamás.

A csaknem két éve hibernálódott élő zenei piac újraindítása nem lesz olcsó

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mutatott rá a cégvezető. A hosszú leállás miatt az egész zeneiparban komoly probléma az elvándorlás, óriási a hiány a megfelelő tudású és tapasztalatú munkaerőből. A jövő évi Sziget megszervezésén például feleakkora csapat dolgozik, mint az előző évek programjain. Az árképzést nehezíti, hogy alvállalkozókból nemcsak hogy hiány van, hanem időtálló árajánlatot sem nagyon lehet adni vagy kapni, hiszen az energia ára és a munkaerő költsége minden szinten jelentkezik, és folyamatosan nő, meg sem becsülhető a jövő nyári nagyságuk. Kádár Tamás példaként említette, hogy a 2019-es 5-6 százalékos áremelés után van, amiért most 100 százalékkal többet kell fizetniük.

A szervezők ebben a hónapban elkezdik bejelenteni a fellépők névsorát, köztük olyan nagy nemzetközi sztárokét is, akik még sosem koncerteztek Budapesten, vagy nem ilyen nagy közönség előtt, mert az utóbbi két évben váltak világsztárokká – árulta el Kádár Tamás. Komoly felhozatallal kell készülni, ezt már a korábbi kutatások is kimutatták, óriási öngól lenne ugyanis a korábbiaknál szerényebb bulit hirdetni, és olyan forgatókönyv sincs a szervezők fejében, hogy jövőre bármelyik fesztivált ne tudnák megtartani

Címkék:
fesztivál, sziget, buli, koncert,