Ekkor nyit az új szabadstrand Budapesten: kiváló a vízminőség, sokan várták már

Pénzcentrum2021. július 23. 20:03

Ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton: hamarosan megnyit a Római-parti Plázs. A Római-parti Plázson vízimentő-szolgálat is jelen lesz a nyitvatartási időben, azaz délelőtt 11 és este 7 között, de lesz éjszakai őrség is.

Közel fél évszázad után először ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton: hamarosan megnyit a Római-parti Plázs, egy hely, ahol szervezett körülmények között, folyamatos vízminőség-ellenőrzés mellett ingyen fürdőzésre lesz lehetőség – adta hírül honlapján az óbudai önkormányzat.

Mint írják, évtizedekkel ezelőtt a Római-part a budai vízi élet felkapott, nyüzsgő központja volt, mivel szennyezésmentes, fürdésre alkalmas hely, így nemcsak a környéken élők, de a fővárosiak körében is kedvelt fürdőhelynek számított.

A vízminőség romlása miatt viszont a kijelölt fürdőhelyeket 1973-ban megszüntették, a főváros területén a fürdést betiltották. „A folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményei alapján azonban kijelenthető: újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz, ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Duna budapesti szakaszán, a Római-parton előreláthatólag július 30-tól kijelölt fürdőhelyet üzemeltet

– írják.

A római-parti strandolás lehetővé tételén a gyalogosoknak átadott Szabadság-hídról, a Szabihíd-projektről is ismert Város és Folyó Egyesület, vagyis a Valyo dolgozott 2013 óta. Az egyesület kezdeményezésére a korábbi években próbajelleggel, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton – nagy sikerrel –, de idén először lesz lehetőség hosszabb ideig, szervezett körülmények között fürdőzni ott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az önkormányzat az előkészítő munkákról azt írja, több civil szervezettel egyeztettek, a strandolásra alkalmas környezet megteremtése érdekében pedig kizárólag az invazív, tájidegen, cserjemagasságúra nőtt fajokat ritkították, ügyelve az őshonos fajok védelmére.

A Római-parti Plázson vízimentő-szolgálat is jelen lesz a nyitvatartási időben, azaz délelőtt 11 és este 7 között, de lesz éjszakai őrség is. A fürdési idény az erről szóló határozat szerint 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart. Eredetileg korábbi nyitást terveztek, de ezt a nagy esőzések meghiúsították. Az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat biztosít a vendégeknek.

Címkék:
önkormányzat, Budapest, strand, vízminőség, óbuda,