7 ikonikus mesefilm, sorozat, amelyet Jankovics Marcellnek köszönhet Magyarország

Pénzcentrum2021. május 29. 16:11

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó. A művész nevéhez olyan ikonikus rajzfilmek, sorozatok kapcsolódnak, melyeken egész generációk nőttek fel. Sőt, a Magyar népmesék című sorozat mára hungarikum lett. Összegyűjtöttük Jankovics Marcell legfontosabb és legszebb alkotásait.

Szombaton 80. évetévében elhunyt Jankovics Marcell. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót szombat reggel érte a halál. Népszerűségét a mindenki által ismert animációs filmjei mellett közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége – olvasható az MMA méltatásában.

Jankovics Marcell vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt, akinek munkássága páratlanul sokszínű és szerteágazó. Életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának – áll a közleményben. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

A művész tiszteletére a Pénzentrum összegyűjtötte Jankovics Marcell azon alkotásait, amelyek nélkül sokkal szegényebb lenne Magyarország.

János vitéz (1973)

Ez a rajzfilm volt Jankovics Marcell első olyan alkotása, amelyen kultikus magyar mesét vitt filmvászonra. Emellett a János vitéz volt a első egészestés magyar rajzfilm, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján mutatták be. A bemutató évében több mint másfél millió jegyet váltottak meg rá.

Gusztáv (1964-1977)

A Gusztáv-sorozat volt az első olyan magyar rajzfilm, amelyet inkább a felnőtt közönségnek szántak, Jankovics Marcell 1968-ig dolgozott a produkción Dargay Attilával és Nepp Józseffel közösen. Sokak szerint a Gusztáv jelentette Jankovics számára az ugródeszkát, a sorozattal a kellő gyakorlat mellett népszerűségre is szert tett.

Fehérlófia (1981)

A Fehérlófia című népmese rajzfilm-adaptációja volt Jankovics Marcell második egészestés mozifilmje, amelyet különleges látványvilága miatt is érdemes végignézni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ének a csodaszarvasról (2002)

Jankovics Marcell a honalapítás köré épülő csodaszarvas-mondákat is filmre vitte. A film szövegei korabeli források, krónikák, mítoszok és énekek szövegein alapulnak.

Az ember tragédiája (2011)

Madách Imre emblematikus színművét is mozivászonra vitte a legendás magyar rejzfilmes. Jankovics Marcell már 1983-ban megírta a forgatókönyvet, 1988-ban kezdték meg a gyártást, ám a filmipar recessziója miatt végül csak 2011-ben tudták bemutatni.

Magyar népmesék (1977-2011)

Jankovics 1977-ben kezdett dolgozni az ikonikus Magyar népmeség című sorozaton, amely mára már hungarikusm lett. A művész egészen 2002-ig gondozta a sorozatot, amelyen több generáció is felnőtt.

Mondák a magyar történelemből (1986-1988)

A 13 részes sorozat a magyarság történelmének legősibb mondáit eleveníti meg, Jankovics Marcell volt a játékfilmsorozat írója és rendezője.

Címkék:
film, sorozat, művész, jankovics marcell,