Elképesztő pazarlás: sok helyen pocsék a szigetelés, az utcát fűtik a magyarok

Pénzcentrum2019. november 29. 20:01

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése - az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Magyarországon a háztartások rezsijük átlagosan 75 százalékát, családi ház esetén akár havi 40-50 ezer forintot fűtésre költenek - derül ki a Knauf Insulation egy korábbi, nem reprezentatív felméréséből. 

Az épületek 60-70 százalékában nincs szigetelve a tető, a födém, ezért érdemes még most a tél beállta előtt a tetőt, födémet szigetelni, hogy ne az utcát fűtsük

Mivel a meleg levegő felfelé száll, így a tetőn keresztül a keletkezett fűtési energia 25 százaléka távozik. Hiába a jól záródó, modern nyílászáró, ha a födémen át elszökik a meleg. A tetőszerkezet utólagos szigetelése - illetve a régi 15-20 éves megroskadt tetőszigetelés felújítása - több hétig tartó munkával, bosszúsággal járó felújítás.

Bár évről évre nő az épületek energiahatékonysága - köszönhetően a célzott támogatásoknak - még mindig a lakossági épületállomány által felhasznált fűtési célú energia emészti fel az energiaköltségek 80 százalékát.

Címkék:
otthon, fűtés, szigetelés, családi ház, hőszigetelés,