Súlyos vád érte a magyarok kedvenc bútorüzletét: mire számíthat most az IKEA?

Pénzcentrum2024. április 10. 20:43

A Greenpeace jelentése szerint az Ikea által az Egyesült Királyságban értékesített termékek előállításához használt fa a romániai Kárpátokból származik. Emiatt a biológiai sokféleség szempontjából értékes őserdők pusztulnak ki, amit az Ikea vizsgálat alá von. Továbba hangsúlyozták, hogy ellátási láncukban nincs helye illegális faanyagnak és rossz erdőgazdálkodásnak - számolt be a Yahoo! News.

A környezetvédelmi aktivisták aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyságban kapható Ikea termékek előállítása során romániai őserdők kerülnek veszélybe. A Greenpeace által közzétett jelentés szerint az Ikea számára Európában gyártott termékeket előállító hét vállalat a Kárpátokból, védelem alatt álló területekről szerez be fát. Az Ikea válaszában kijelentette, hogy komolyan veszi a jelentést és hangsúlyozta, hogy az illegális faanyagok és a nem megfelelő erdőgazdálkodás nem részei vállalati ellátási láncának és ígéretet tett arra, hogy minden erre utaló esetet azonnal kivizsgálnak.

A Greenpeace kiemelte, hogy a romániai Kárpátok fontos élőhelyet biztosítanak számos állatfajnak, mint például a barnamedvéknek és hiúzoknak. A szervezet szerint a hatóságok és vállalatok nem hajlandók ezen területeket elsődleges vagy idős erdőkként azonosítani, ami miatt csak egy kis részük élvez védelmet a fakitermeléssel szemben. A Greenpeace kutatói műholdképek és engedélyek elemzésével követték nyomon az ellátási láncot, megjegyezve, hogy

olyan területeken is találtak fakitermelést, amelyek átlagosan 120-180 éves fák otthonai voltak.

Az Ikea-t több olyan vállalat legnagyobb vevőjeként azonosították, amelyek magas természetvédelmi értékű erdőkből szereznek be fát. Ezek között gyermekbútorok és egyéb lakberendezési tárgyak találhatók, melyek Európa-szerte elérhetők. A Greenpeace elismeri a faanyag pozitív tulajdonságait, de hangsúlyozza, hogy ez nem mehet az ökológiai sokféleség rovására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Robert Cyglicki szerint az öreg erdők megóvása kulcsfontosságú a Föld egészségéhez. Felszólította az Ikeát, hogy tartsa be fenntarthatósági ígéreteit és tegyen lépéseket ellátási láncának tisztítása érdekében. Az Ikea jelezte: alaposan átvizsgálják a jelentést és nyitottak a további párbeszédre. Hangsúlyozták elkötelezettségüket amellett, hogy nem tolerálják az illegális faanyag használatát és rossz erdőgazdálkodást ellátási láncukban.

Címkék:
otthon, IKEA, büntetés, bútor, fa, gyártás, greenpeace, faanyag,