A kutyánk életébe kerülhet, ha nem figyelünk erre: rengeteg gazdi követi el ezt a hibát

Pénzcentrum2024. április 9. 08:15

Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk kutyánkat, macskánkat a természetben, akár egy séta során nem árt szem előtt tartani pár fontos dolgot. A meleg tavaszi időszak alatt számos helyen bukkanak fel ismét a kullancsok, amelyek sokféle megbetegedést terjesztenek. A kullancsok mellett pedig a szúnyogok is újra visszatérnek - számol be a HelloVidék.

A debreceni Főnix Állatorvosi Rendelő állatorvosa szerint a legszélesebb parazitaellenes hatással a tabletták bírnak, amelyeket havonta kell alkalmazni a fertőzések elkerülése érdekében. Ezek a készítmények vénykötelesek. Skanecz Tamás a lapnak elmondta, hogy a bolha és kullancs ellenes szerek használata szinte az egész évben javasolt. Mint mondta, ebből többféle megoldás is van, nyakörv, rácsöpögtetős oldat, rágótabletta.

A kullancsok számos kórokozó hordozói és terjesztői lehetnek. Talán a babesiosis és a lyme kór a legismertebbek ezek közül. A babesiosis tünetei:1-2 héttel a kullancscsípés után láz, bágyadtsag, sötét színű barnás-vöröses vizelet, ez esetben minél előbbi orvosi kezelés szükséges.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod, KATT!

Címkék:
otthon, kutya, kullancs, meleg, háziállat, számok, kullancsveszély,