Egyre több magyar választja ezt a szokatlan életformát: óriási baj lehet, ha tovább terjed

Pénzcentrum2024. március 26. 18:30

A világ fejlett országaiban az utóbbi évtizedekben egyre több az olyan pár, akik tudatosan döntenek amellett, hogy nem nevelnek gyermeket, miközben két jövedelemből élnek. Angolul őket hívják „DINK”-pároknak, vagyis: dual income couples with no kids. Több tényező is meghúzódik a jelenség hátterében, mindamellett, hogy minden párnak – országtól függetlenül – egyéni döntése, hogy vállal-e gyermeket, és ha igen, mennyit.

A termékenységi ráta, vagyis, hogy egy nő élete során mennyi gyermeknek ad életet, több magasabb jövedelmű országban (pl. USA, Németország, Egyesült Királyság, Japán, Dél-Korea) évtizedek óta jelentősen mérséklődik és jóval az ún. helyettesítési ráta (2,1 gyermek) alatt jár. Több okra is visszavezethető a termékenységi arányszámok zuhanása a fejlettebb országokban, egyebek mellett a magas gyermekgondozási költségekre, az oktatási és lakhatási költségek emelkedésére, valamint az elmúlt években egyre több nő választja a karriert a gyermekvállalás helyett - áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében.

A DINK-jelenség súlyosbítja az idősödő társdalom problémáját, a gazdaság hosszú távú, potenciális növekedését veti vissza, hiszen hozzájárul a munkaerőállomány nagyságának csökkenéséhez és erősítheti a munkaerőhiányt is az adott gazdaságban.

A KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint 183 344 olyan 15 éves és idősebb, házas nő élt Magyarországon a felvétel időpontjában, akinek nem volt élve született gyermeke, ők a házas nők 10,2%-át tették ki. A magyar nők (és párok) helyzetét többféle hatás is árnyalja gyermekvállalás tekintetében: egyre későbbre tolódott a gyermekvállalás és a meddő párok száma is háromszorosára emelkedett 2008-ról 2018-ra.

Pozitív tendencia ugyanakkor idehaza, hogy az élve született gyermekek 25%-a született házasságon kívül 2022-ben Magyarországon, míg 2013-2016 között közel 50%-uk. Továbbá a teljes termékenységi arányszám (egy nő élete folyamán hány gyermeknek adna életet) is javuló tendenciát mutat. Erős a hagyományos családmodell melletti elköteleződés is, kettő vagy annál több gyermek tudatos vállalása, amely a 2022-es népszámlálási adatokban is meglátszik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Általánosságban, azokban az országokban, ahol megfizethető(bb) a gyermekgondozás, továbbá ahol a háztartási munka, ill. a gyermeknevelés egyenlőbben oszlik meg a szülők között, ott magasabb a termékenységi ráta. Ennek elősegítésére Magyarországon többféle programban vehetnek részt, illetve kedvezményeket vehetnek igénybe a magyar családok és annak tagjai. A kormány 2022-ben a GDP 5,5%-át fordította családtámogatásra.

Címkék:
élet, otthon, gyermek, gyermekvállalás, életszínvonal, életmód, pár,