Ezt nem teszik zsebre a magyar kertesház-tulajok: súlyos következménye lehet a téli tavasznak

Pénzcentrum/InfoRádió2024. február 12. 09:21

A klímaváltozás hatására a hazai kertekből eltűnhetnek a tuják, miközben elterjedhetnek akár a pálmafák is - mondta Orlóci László, a Füvészkert igazgatója az InfoRádióban. Az enyhe téli idő miatt sok növényben megindulhat a nedvkeringés, melyek később károsodhatnak a visszatérő hidegtől.

Nem csak a díszkertek, udvarok növényeinek lehet káros az utóbbi napok enyhe időjárása. Jelentős károkat okozhat a hazai agráriumban is, ha a mostani tavaszi időjárás után hirtelen újra ismét a fagyni kezd - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának elnöke a rádióban. A fák jelenleg kényszernyugalmi időszakban vannak, és bár a nedvkeringést és a rügypattanást a hirtelen támadt meleg beindíthatja, félő, hogy hidegebb periódusok, sőt, erős fagyok is jöhetnek még. Akkor pedig rügykárosodással kell számolni.

A szakember szerint az utóbbi időben nagyon sok mediterrán nemesítésű gyümölcs került be az országba, amelyek nem bírják ezeket az időváltozásokat. Mint mondta, ha visszaállítják ezeket a fajtakísérleteket, akkor egy idő után meg lehet mondani, hogy Magyarországon mely fajok alkalmasak a termesztésre és milyen technológiákat kell alkalmazni a sikerhez. A hazai tájnak megfelelő nemesítésű fajtákat kell alkalmazni, és ez is egy kis segítség lehet a klímaváltozás kezelésében - mondta.

A klímaváltozással járó enyhébb, tavaszias téli időszakok nemcsak a kertesház-tulajdonosokat, vagy mezőgazdaságban dolgozókat érinti! Az enyhe időjárás mindenki pénztárcájára kihathat: ha károsodnak a rügyek, kevesebb gyümölcs terem, magasabbak lesznek az árak. Az élettani hatásokról nem is szólva: nemcsak a fák nedvkeringése indul el ilyenkor, az időjárás változása minden élőlényre kihat, így az emberi szervezetre is.

Címkék:
időjárás, tél, gazdaság, tavasz, kert, fagy, ház, időjárásjelentés, kertes ház, fagykár, mezőgazdaság, időjárás előrejelzés, időjárás jelentés,