Nesze neked rezsicsökkentés: hiába padlón a gázár, nem nyúlnak a lakossági árakhoz

Pénzcentrum2024. január 26. 15:31

Tavaly május óta 200 forint/köbméter alatt van az orosz importgáz beszerzési ára - írja a 24.hu. Az átlag feletti fogyasztásra megállapított 767 forintos lakossági piaci tarifa felülvizsgálata azonban nincs napirenden.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint novemberben köbméterenként 0,41 euróért érkezett a földgáz Magyarországra, ami durván 156 forintnak felel meg - írja a 24.hu. Július óta ez a legmagasabb ár, de még így is messze van a tavaly év eleji 1,3 eurós (520 forint) szinttől, nem beszélve a 2022 októberében elért 2,5 eurós (1009 forint) csúcsárról.

A lap számításai szerint a novemberi 156 forintos köbméterenkénti orosz importár másfélszerese a lakossági rezsicsökkentett árnak, és alig ötöde az átlag feletti fogyasztásra megállapított 767 forintnak. Bár az árak régen visszarendeződtek az orosz-ukrán háborút megelőző szintre, gázárcsökkentésről nincs hír. 

Az idei évre rezsivédelemre a kormány 1361 milliárd forintot irányozott elő, aminek a felhasználásáról egyelőre annyit tudni, hogy az Energiaügyi Minisztériumnak 372 milliárd forintot kell szétosztania az első negyedévre a villamosenergia- és földgázszolgáltatók kompenzálására.

 

Címkék:
rezsi, rezsicsökkentés, gazdaság, gázfogyasztás, gázár, átlag, orosz, árcsökkenés,