Már ötször olcsóbb a piaci gázár, mint amit a rezsiemelés után fizettetnek az átlag feletti fogyasztókkal

Pénzcentrum2024. január 25. 21:49

A rezsicsökkentett mennyiség feletti részre már ötször annyit fizetnek a magyarok, mint a gáz valós piaci ára. Az ugyanis az orosz-ukrán háború előtti szintre zuhant, most alig 30 euró egy megawattóra Európában - hangzott el az RTL Hiradóban. A mekérdezett szakértő szerint bőven lenne mozgástere a kormánynak az árcsökkentésre.

Másfél éve, hogy csak átlagfogyasztásig biztosítja a rezsicsökkentést a kormány. Viszont mára az orosz-ukrán háború előtti szintjére esett az energiahordozó piaci ára Európában a bő kínálat, és a visszafogottabb kereslet miatt. A rezsicsökkentett ár így még mindig a piaci ár alatt van, nagyjából 20 százalékkal - derül ki a műsorból. Ha azonban az átlagosnál több gázt használ valaki, akkor nagyjából az ötszörösét fizeti megawattóránként az alig 30 eurós árnak. A magyar kormány 2022. augusztus elsejétől fixálta ezt az árat, tehát majdnem a csúcson fixálta, azóta a 300-340-es ár 30-ra leesett. Tehát bőven lenne a mozgástere a kormánynak, hogy a tarifát változtassa
– mondta el Balogh József energetikai szakértő.

A Portfolio szerint tavaly év végére 520 milliárd forint maradt a költségvetés rezsivédelmi alapjában a zuhanó gázár miatt. Annyi pénz, amennyibe a 13. havi nyugdíj kifizetése kerülhet idén a pénzügyminiszter szerint - vetik fel a hiradóban:

Címkék:
otthon, fűtés, kormány, rezsi, rezsicsökkentés, gázfogyasztás, gázár, fogyasztás, átlag, rezsiemelés,