Durva háború a magyar városok és a vidék lakói között: ezt már nem is lehet jóvátenni?

Pénzcentrum2024. január 22. 08:15

Régi tapasztalat, hogy valamiféle ellentét van a vidék és a városi környezet lakossága között, ám egy most megjelent tanulmány arra világít rá, hogy az összefogás köztük egyre több területen jelentkezik.

Vajon tényleg létezik-e a városokban és a vidéken élők közötti megosztottság vagy ez csupán olyan sztereotípia, amely gyakran kap szerepet a médiában és a mindennapos beszélgetésekben? Ennek járt utána egy új tanulmány, amit a HelloVidék szemlézett.

Az Eurocities jelentése szerint a városok és a környező vidéki területek számos partnerségben aktívan veszik ki a részüket, miközben egymásra támaszkodnak az élelmiszer-ellátási láncok, a munkahelyek, a kereskedelem, az innováció és a kritikus szolgáltatások nyújtása terén. Úgy tűnik, az Európai Unió kormányzatának minden szintjén egyre inkább elismerik a vidéki és városi együttműködés fontos szerepét az unió valamennyi területén tapasztalható egyenlőtlenségek leküzdésében.

A kiadvány társszerzője, Frantisek Kubes a HelloVidéknek azt mondta: szerinte a vidéki, illetve városi környezet igenis képes összefogni nem csak a fontos fejlesztések kapcsán, de már sokkal egyszerűbb döntéseknél is.

A szakpolitikai dokumentum fő gondolata az, hogy a szorosabb együttműködés alapvető fontosságú az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez, valamint a zöld, digitális és igazságos átmenet előmozdításához az unió valamennyi területén. Ahogy látom, a városok és a nagyvárosi területek nem csak készen állnak arra, hogy kivegyék a részüket e célok lokalizálásából, de tisztában vannak azzal is, hogy ehhez alapvető fontosságú a környező területekkel való együttműködés, valamint a város-vidék együttműködés előmozdítása a tágabb régióban. Ez a kiadvány bizonyítja, hogy a város-vidék együttműködés nemcsak lehetséges, hanem már meg is valósult számos nagyvárosi területen Európában

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mondta Frantisek Kubes.

Címkék:
otthon, unió, városfejlesztés, város, vidék, együttműködés, hellovidék, városok, vidékfejlesztés, városi közlekedés,