Dúl a harc a rezsizúzó ingyenpénzért: már most rengetegen jelentkeztek érte

Pénzcentrum2024. január 22. 20:32

Az egy héttel ezelőtt nyílt új lakossági napelemes és energiatárolós pályázatban 21 503 pályázó nyújtott be előregisztrációs kérelmet – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A Napenergia Plusz Program első hetének mérlege több mint 21 ezer jelentkezés – írja az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében. Eszerint a pályázati lehetőséggel élő családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatással telepíthetnek modern napelemes rendszereket. A beruházást tervező magánszemélyek egy hete jelezhetik fejlesztési szándékukat a zöldenergia termelésre és tárolásra ösztönző kiírásban, már 21 503 pályázó nyújtott be előregisztrációs kérelmet, négyötödüké az első 24 órában érkezett be.

A tárca felidézte, hogy a Napenergia Plusz Program 75 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segíti a lakóépületek ellátását tiszta zöldenergiával. A költségek kétharmadának átvállalásával legfeljebb tíz év alatt megtérülhetnek a háztartások kiadásai. A támogatott családok a napelemek mellé energiatárolót is telepítenek, a rugalmas felhasználás révén megerősítik öngondoskodási képességüket, és csökkenthetik áramszámlájukat.

Tavaly rekordmértékben nőtt az összes naperőművi beépített teljesítmény és a jellemzően családok által üzemeltetett háztartási méretű kiserőművek száma is Magyarországon. A kisebb napelemes rendszerekből több készült el 2023-ban, mint a megelőző két évben együttesen, és közel ugyanannyi, mint 2020 végéig összesen. A 85 ezres bővüléssel már több mint 255 ezresre nőtt állomány további gyarapítását is szolgálja a Napenergia Plusz Program – írták.

Címkék:
napenergia, gazdaság, program, minisztérium, naperőmű, jelentkezők,