Sokkoló hírt kaptak a fával fűtő magyarok: erre rengeteg háztulaj nem készült fel

Pénzcentrum2023. december 13. 09:40

Magyarországon a lakosság jelentős része fatüzeléssel fűti az otthonát, és sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jelentős kockázatot jelent- foglalja össze a ProfitLine.   

Fontos, hogy ha valaki fával fűt, vannak bizonyos dolgok, melyekre feltétlen érdemes figyelni, hogy elkerüljük a baleseteket. Számos olyan tényező van, amire ha nem figyelünk elég körültekintően, akár tragikus kimenetele is lehet. A három legnagyobb kockázat:

  • Szén-monoxid-mérgezés: A fatüzelés során keletkező égéstermékek, beleértve a szén-monoxidot, veszélyesek lehetnek. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, így észlelése nehéz lehet. Ezért fontos, hogy tudjuk, hogy a kályha megfelelően szellőztetett helyiségben legyen, valamint a karbantartás is fontos. 
  • Tűz és égési sérülések
  • Légszennyezés és légzőszervi problémák: fatüzelés során keletkező részecskék és káros anyagok növelhetik a légszennyezést. 

A fenti kockázatokat minimalizálni lehet megfelelő kályhaválasztással, a készülék helyes telepítésével és karbantartásával, a megfelelő szellőzés biztosításával, valamint a tűzbiztonsági előírások és ajánlások betartásával.

A fenti kockázatokon felül jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a fa tüzelése hozzájárulhat az erdők kivágásához és a környezeti terheléshez. A megfelelő forrásból származó, fenntartható faforrásokból származó tüzelés a környezeti hatásokat csökkentheti.

 

Címkék:
otthon, fűtés, szén-monoxid, fűtési szezon, kályha, környezetvédelem, lakosság, szén-dioxid, fafűtés,