Te is érezted? Hatalmas űrrobbanás okozott gondokat a Földön

Pénzcentrum2023. november 16. 08:58

Olyan nagy erejű gamma-kitörést észleltek kutatók nagyjából 2,4 milliárd fényévre a Földtől, amely még a bolygónk légkörét is megrázta. Az esemény következtében így olyan adatok keletkeztek, melyből megérthetjük, mi történne a Földdel, ha egy hasonló esemény a bolygóhoz közelebb következne be.

Egy friss tanulmány alapján olyan erős volt egy távoli, születőben lévő fekete lyuk robbanása, hogy még a Föld felső légkörét is megrázta – írja a ScienceAlert. A GRB 221009A jelű gamma-kitörés nagyjából 2,4 milliárd fényévre következett be, és 2022 októberében észlelték.

A gamma-sugárzás az elektromágneses spektrum legnagyobb energiájú része, amelyet igen energikus kozmikus események, például szupernóva-robbanások alakítanak ki. Az ilyen típusú sugárzás nem jelent mindennapi problémát, hiszen az atmoszféra képes semlegesíteni, az energia ugyanakkor nagy magasságban képes interakcióba lépni a légkörrel, vagyis az ionszférával.

Az ionoszféra visszaveri a kommunikációra és navigációra használt rádióhullámokat. Amikor egy erőteljes űrbéli esemény, például egy napkitörés következik be, a visszaverődés alakulásának megfigyeléséből következtetni lehet az alsó ionoszférában beállt változásokra.

Így sikerült detektálni a GRB 221009A hatásait az alsó ionoszférában, 60-100 kilométerre a felszíntől. Piersanti csapatával azonban most magasabb rétegekre fókuszált, és műholdas adatok segítségével 500 kilométerre is észlelte a változásokat az elektromágneses mezőben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Maga a gamma-kitörés megközelítőleg 7 perces volt, ám a hatásai nagyjából 10 órán át detektálhatóak maradtak. A szakértők bíznak benne, hogy az adatokból jobban megérthetik, mi történne a Földdel, ha egy hasonló esemény jóval közelebb következne be.

Címkék:
otthon, energia, robbanás, kutatás, föld, tudomány,