Zentai Péter: "A lakástulajdonlás korunk egyik legkárosabb hülyesége"

Pénzcentrum2023. november 14. 17:03

A lakástuajdonlásról írt elemző cikket Zentai Péter. A a HOLDBLOG külsős vendégszerzője ebben arra a következtetésre jutott, hogy az észak-európai népek azért élnek jobban a dél- és kelet-európai társaiknál, mert őket nem izgatja, hogy saját lakásuk, házuk legyen.

"Húsz évvel ezelőtt rájöttem arra, amit – például nálunk – mindmáig nem ért az emberek többsége. Arra, hogy az észak-európai népek azért élnek jobban, mint a dél- és kelet-európaiak, mert őket nem izgatja, hogy saját lakásuk, házuk legyen" – írja blogjában Zentai Péter, a a HOLDBLOG külsős vendégszerzője. A szakember hozzáteszi, akkor esett le a tantusz nála, amikor 2003-ban Berlinbe költözött (újságíró-tudósítóként) és megtapasztalta: senki sem lakik „öröklakásban”, függetlenül attól, hogy azt megengedhetné-e magának vagy sem. Jobban mondva a lakosság 85 százaléka lakott bérlakásban.

Holott akkoriban „nevetséges árakon” lehetett lakásokat vásárolni a németországi városokban. Közülük Berlin messze a legolcsóbb helynek számított

– írja Zentai, hozzátéve: aztán persze Berlinben és minden nyugat- és kelet német nagyobb városban durván elszálltak az árak, ám az nem a lakás-magántulajdonnal kapcsolatos helyi gondolkodás, hozzáállás drámai megváltozásának, hanem annak volt köszönhető, hogy spanyol, görög, izraeli, olasz, nem sok időre rá pedig magyar, lengyel, orosz, román, ukrán kis- és nagybefektetők startoltak rá a németországi, a hollandiai, a portugáliai és a többi nyugat-európai ingatlanpiacra.

A szakember a blogjában kiemeli, hogy amíg a legtöbb helyen a 2008-as válság nagy árzuhanást produkált, addig ez alól furcsa kivételt képezett Berlin – a világválságot de facto válság nélkül úszta meg. Ott az igazi krízis 1998-2006 között zajlott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindenesetre a külföldiek – mindenki mást megelőzve dél- és kelet-európaiak – drágították meg brutálisan az egész németországi ingatlanpiacot, legelsősorban az „én Berlinemet”.

– írja a szerző. A várost, ahol egészen 2010-ig minden áru és szolgáltatás olcsóbb volt, mint hazánkban. Németország egyetlen sokmilliós városát, ami sose lesz kész teljesen, amit – ha oda költözöl – tetszésed szerint építheted, változtathatod tovább. Európa egyetlen helyét, ahol – József Attilát idézve – „a szabadság szüli a rendet”.

Címkék:
otthon, ingatlan, európa, berlin, válság, nyugat, ingatlantulajdonosok,