Így úszhatod meg a horror rezsit: egyre többen élnek a trükkel, teljesen legális

Pénzcentrum2023. november 6. 08:14

Az elszálló energiaárak miatt felértékelődni látszanak az alternatív fűtési rendszerek itthon a HelloVidék cikke szerint. Magyarország földrajzi és geológiai adottságainak köszönhetően termálvizekben gazdag ország, és kiaknázatlan lehetőségekkel rendelkezik a geotermikus energia hasznosítása terén. Mivel hazánk geotermikus sajátosságai kiválóak a geotermikus energia fokozott hasznosításával számottevően csökkenthető lenne a földgáz import.

Hazánk energiamérlegében a fűtés-hűtési célú energiafelhasználás túlnyomó része, közel 90 százaléka földgáz alapú. Így érthető, hogy minden olyan intézkedés felértékelődik, amellyel csökkenteni tudjuk a földgázfelhasználást és az energia kitettségünket – írja cikkében a HelloVidék. A lap felidézte, egyes becslések szerint a geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával csökkenthető az ország energiaimportból fakadó kitettsége. Emellett környezetbarátabb alternatív energiát képes biztosítani a hagyományos tüzelőanyagok elégetése helyett, és az egyéb megújuló energiaforrásokkal (például nap- és szélenergiával) szemben az év teljes időszakában, éjjel-nappal hasznosítható.

A Kárpát-medencének geológiai és hidrológiai szempontból kivételes adottságai vannak, ugyanis a földkéreg vastagsága a térségben 25-30 km, ami kevesebb mint fele az európai kontinens átlagos kéregvastagság-értékének. Emiatt nagyon erős a Föld forró belsejéből felfelé törekvő hő áramlása.

A geotermikus energia a Föld saját energiája. Régi tapasztalat, hogy a Föld közepe felé haladva a hőmérséklet emelkedik. A Föld szilárd kérge (is) jelentős hőtartalommal rendelkezik. A kérdés az, hogy ezt a hőtartalmat miként tudjuk saját hasznunkra hajtani, pl. hogyan tudjuk vele lakásainkat, közintézményinket fűteni.

- mondta a HelloVidék megkeresésére a Magyar Geotermális Szövetség elnöke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szita Gábor szerint gyakorlatban is működő megoldás olyan felszín alatti víz kitermelése, amelynek hőmérséklete közvetlenül alkalmas pl. fűtésre. Ez a termálvíz, vagy másképpen hévíz. A termálvíz ilyenkor a geotermikus energia közvetítő közegeként működik, ami képes átadni hőtartalmát fűtési rendszereinknek, miközben ő maga lehűl.

Amennyiben szeretnél tovább olvasni a geotermikus energia hasznosításáról, olvasd el a HelloVidék cikkét, melyet ide kattintva érhetsz el!

Címkék:
fűtés, energia, energiatermelés, gazdaság, földgáz, energiafogyasztás, energiafelhasználás, termálvíz, hellovidék, rezsidíjak,