Te is ecettel és szódabikarbónával takarítasz otthon? Ezért követsz el végzetes hibát

Pénzcentrum2023. november 5. 14:01

Hiába pezseg az ecet és a szódabikarbóna együtt, takarításra a kettő együtt nem alkalmas a vegyész szerint, hiszen csak kinyírják egymást.

A TikTok tele van azzal hogy, mindenre jó varázstakarítószer az ecet plusz szódabikarbóna egyvelege, merthogy pezseg. Persze, hogy pezseg, hiszen a két anyag reagál egymásra: a szódabikarbóna nátrium-hidrogén-karbonát abból szén-dioxid fejlődik, azért fog pezsegni, és közben az ecetsavból nátrium-acetát keletkezik - mondja Dr. Ispán Dávid, vegyész, kémiatanár, a Pannon Egyetem kutatója videójában.

A tisztítóhatásért a főleg, ha a vízkőtelenítésről van szó, azért az ecetsav a felelős, mert ez egy sav - folytatja.

Ha azt kinyírjuk, az a szódabikarbónával, akkor a tisztítóhatásért felelős molekulák nyírtuk ki.

Az ecetsav az egy nagyon jó tisztítószer takarításra kiváló, ablakpucolásra elsőosztályú, viszont ne keverjük össze a szódabikarbónával, mert  sav-bázis reakció játszódik le és kinyírjuk azt a molekulát, ami egyébként a tisztító hatásért felelős lenne.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mikor lehet, mikor érdemes összekeverni őket?

Persze van olyan eset, amikor érdemes lehet összekeverni őket, ha mondjuk van egy enyhe dugulás a háztartásunkban. Ha a lefolyóba beleszórjuk a szódabikarbónát és ráöntjük az ecetet, akkor az ott keletkező szén-dioxid, fel tudja lazítani esetleg a dugulást, és akkor az úgy elindulhat a víz lefele.

Címkék:
otthon, takarítás, tisztítószer, tiktok,