Olcsó örökzöld sövények: ezek a gyorsan növő örökzöld sövény növények bármelyik kertet feldobják!

Pénzcentrum2023. október 28. 11:09

Előkertünk és udvarunk ékessége lehet egy örökzöld sövény, azonban nem mindegy, hogy milyen örökzöld sövény növények mellett tesszük le a voksunkat: egyes fajoknak hosszú évekig tart, míg kellőképpen megnőnek, bokrosodnak, míg mások egy-két szezon alatt a megfelelő takarást biztosító, dekoratív növénycsodákká válnak. Járjunk utána, milyen gyorsan növő örökzöld sövény típusok vannak, amelyeknek ráadásul az ára is kedvező!

Cikkünkben a legnépszerűbb gyorsan növő örökzöld sövény növények ültetésével kapcsolatban nyújtunk segítséget olvasóinknak: tudd meg, melyik olcsó örökzöld sövény típusokat érdemes ültetni, hogyan ültethető az örökzöld sövény kerítés mellé, és hogy miért jobb egy gyorsan növő örökzöld sövény mellett letenni a voksunkat, egy lassan növő növényfajjal szemben. Nézzük, melyek a magyarok kedvenc örökzöld sövény növényei, mi mindent érdemes tudnunk az örökzöld sövény növények nevelésével kapcsolatban!

Miért ültessünk kerti sövényt?

A különböző sövények, főként az örökzöld sövény növények évek, sőt, évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendnek a kertesház-tulajdonosok körében – nem véletlenül, hiszen az örökzöld sövények tökéletesen alkalmasak arra, hogy diszkrét zöld fallal vonjuk körbe otthonunkat. Az örökzöld sövény előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy dekoratív módon óvják portánkat a járókelők és a szomszédok kíváncsi tekintete elől, ráadásul otthont nyújtanak az olyan apró kerti állatoknak is, mint a sündisznók vagy az énekesmadarak.

Az örökzöld sövény növények előnyei, hogy az ősz beköszöntével nem hullajtják el leveleiket a megszokott formában, helyette inkább „lecserélik” őket, ráadásul sokan közülük nem igényelnek jelentősebb gondoskodást. Az örökzöld sövények – fajtától függően – érzékenyek lehetnek az aszályra, ilyenkor meghálálják az öntözést, tápoldatozást, mások szinte teljesen igénytelenek. Egyes fajtáknak kedvünkre alakíthatjuk a koronáját (egyes örökzöld sövény típusok esetében ez szükséges is), hogy teljes pompájukban tündököljenek és megfelelőképp takarjanak.

Örökzöld sövény kerítés mellé: hogyan ültessük?

Ha az örökzöld sövény kerítés mellé kerül, minden esetben tájékozódjunk arról, hogy az örökzöld sövény mekkorára nő, mekkora az ágainak, koronájának a helyigénye. Egyes típusok, mint például a tiszafa, igen nagyra nőhetnek, míg mások, például a szintén közkedvelt tűztövis, nem érnek el olyan magasságot, ágai viszont szerteágazóak lehetnek. A kerítéstől mindenképpen érdemes megtartanunk akkora távolságot, amit a kifejlett örökzöld sövény igényel – ez rendszerint az örökzöld sövény tövétől számítva minimum fél, de inkább 1-2 méter.

Melyek a legnépszerűbb örökzöld sövény fajták?

A hazai mérsékelt övi éghajlaton rengeteg dekoratív örökzöld sövény típus jól megél, de egyre gyakrabban kísérletezhetünk mediterrán örökzöld sövény fajtákkal is. Nézzük, melyek a legnépszerűbb, legközkedveltebb örökzöld sövény típusok Magyarországon, mit érdemes ezekről az örökzöld sövényekről nagy általánosságban tudni!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Örökzöld puszpáng: ez talán a leggyakrabban ültetett örökzöld sövény, ellenáll az erős, tűző napfénynek is, azonban megköszöni, ha a nyári időszakban rendszeresen locsoljuk, koronája jól formázható. Ez egy gyorsan növő örökzöld sövény faj, néhány év alatt eléri a 3-4 méteres magasságot is, a töveket érdemes kb. fél méterenként elültetni, hogy a későbbiekben dekoratív örökzöld sövényfalat eredményezhessen. Érdemes puszpángmoly ellen permetezni; tavasszal hozza sárga virágait.
  • Balkáni babérmeggy: az egyik legkeresettebb örökzöld sövény fajta a babérmeggy, aminek több fajtája is kapható a magyar kertészetekben. Igen magas, 3-5 méteres sövényfallá növi ki magát, nem igényes fajta, elég aszály idején locsolni, ráadásul kedvelik a bogyóit a madarak is.
  • Nyugati tuják: tipikus örökzöld növények a magyar kertekben a tuják, amelyekből úgy képezhetünk zöld növényfalat, ha szorosan egymás mellé ültetjük őket (kb. 1 méteres távolság szükséges), gyorsan növekszenek, dekoratív, tömött oszlopokat képeznek, viszont esetükben fontos a rendszeres öntözés.
  • Korallberkenye: a fentiekhez hasonlóan az egyik legnépszerűbb örökzöld sövény a korallberkenye, ami egészen egyedi megjelenést kölcsönözhet otthonunknak piros és zöld leveleivel. Jobban kedveli a félárnyékot és a jó vízáteresztő képességű talajt, nagyjából 2-3 méter magasra nő meg.
  • Tiszafa: tömött, jól alakítható koronájú örökzöld sövény, azonban mindenképp számoljunk ültetésekor nagy termetével, ugyanis akár 6-7 méter magasra is megnőhet. Piros bogyói dekoratívak, a madarak szeretik, azonban jó, ha tudjuk, hogy a magköpeny kivételével a tiszafa minden része mérgező – kutyatulajdonosoknak ezért rendszerint nem ajánlják.
  • Kecskerágó: a kecskerágó egy japán eredetű örökzöld sövény, különböző színekben is kapható, nyáron apró, zöldes virágokat hoz, amelyekből később piros termések fejlődnek. Jól tűri a fagyokat és a szárazságot is, aszályos időszakban azonban őt is érdemes megöntözni. Hátránya, hogy nem gyorsan növő örökzöld sövény: 5-10 évig is eltarthat, mire eléri 2-4 méteres magasságát.
  • Télizöld fagyal: a fagyal nem igényel sok gondozást, bogyói csalogatják a madarakat, 3-4 méter magasra nő, azonban extrém hideg teleken előfordulhat, hogy mégis elhullajtja lombkoronáját.
  • Leylandi ciprus: ez is egy gyorsan növő örökzöld sövény növény, kimondottan azoknak ajánlják, akik forgalmas utak mellett laknak, ugyanis nagyon jó a hangszigetelő képessége, csendes fallal állja útját a kellemetlen zajoknak.
  • Tűztövis: a tűztövist leginkább dekoratív virágai és élénk színű bogyói miatt ültetjük – utóbbi kiváló élelmiszerforrást jelent télen a madaraknak. A tűztövis, mint örökzöld sövény jól tűri a szárazságot, az aszályos nyarakat is problémamentesen átvészeli.
  • Kínai boróka: ez is tegy távol-keleti növényfaj, koronája nem igényel nagy törődést, fiatal korában viszont megéri alakítani. A tiszafához hasonlóan nagytermetű örökzöld sövény, a hazai éghajlati körülmények között akár 10 méter magasra is megnőhet.
  • Csodasövény: gyorsan növő örökzöld sövény növény, a turkesztáni szil nemesített változata, nem igényes, jól tűri a szárazságot és a fagyokat is; kimondottan alkalmas térelválasztó örökzöld sövénynek, például üde zöld kerítés gyanánt is gyakran ültetik.
  • Júliaborbolya: vaskos, tömött zöld falat képez, a fentiekkel ellentétben ő nem piros, hanem kék bogyókat hoz, tavaszi virágai sárga színűek. A Júliaborbolya is örökzöld cserje, azonban levelei ősszel pirosra színeződnek.

A gyorsan növő örökzöld sövény fajták előnyei

Amikor kiválasztjuk a számunkra ideális örökzöld sövény fajtát, mindenképp tartsuk szem előtt, hogy valójában mire is van szükségünk: adjon az örökzöld sövény árnyékot, szigetelje jól az utcazajt, vagy inkább dekoráljon? Sokan azonnali eredményre vágyva választják a gyorsan növő örökzöld sövény növényeket, mert mihamarabb szeretnék eltakarni magukat a járókelők elől, azonban bizonyos esetekben jobban járhatunk a lassan növő, tömött koronát alkotó fajtákkal. A gyorsan növő örökzöld sövények esetében is számoljunk azzal, hogy habár aránylag gyorsan elérik a 2-4 méteres magasságot, ezek sem fejlődnek már az első szezonban terebélyes növényfallá: legalább 2-3 szezonra szükségük van a kiteljesedéshez.

Olcsó örökzöld sövény növények: mivel spórolhatunk a legtöbbet?

Szintén fontos kérdés az örökzöld sövény ültetése kapcsán, hogy megéri-e spórolni a fajtán. Nos, erről csak annyit tudunk mondani, hogy nekünk kell átgondolnunk, mire vágyunk, mennyire dekoratív, különleges növényekkel akarjuk körbevenni a házunkat, hiszen minél egzotikusabb egy örökzöld sövény, annál drágább lehet megvásárolni a töveket. Tipikusan olcsó örökzöld sövény például a puszpáng, a tuja, a csodasövény vagy a babérmeggy – ezekből a megengedhetőbb árkategóriájú növényekből akár az egész portánkat zöld fallal vonhatjuk körbe. Tartsuk szem előtt azonban azt is, hogy az örökzöld sövény egy hosszútávú beruházás: olyan fajtát válasszunk – még ha drágább is a kiszemelt örökzöld sövény növényfaj -, amiben szívesen gyönyörködnénk évtizedeken keresztül, vagy akár egy életen át.

Címkék:
otthon, olcsó, kert, kertes ház, kertépítés, növény, kertészkedés,